Arabian Heljä, Art House – Kustannus 2018

Koko kansan Heljä

Upea elämänkertakirja

Marjo Tiirikka: Arabian Heljä, Art House – kustannus 2018

Taiteilijoiden elämänkertakirjat ovat aina kiinnostaneet minua. Niinpä tämäkin Heljä-Liukko Sundströmistä kertovat teos kolahti johonkin tärkeään paikkaan sisälläni.

Heljä oli taiteellinen lapsi ja kotona opettaja-äiti kannusti häntä toteuttamaan itseään, antautumaan joskus lapsellisillekin mielikuville ja toteuttamaan niitä.

No Heljälle nappasi matematiikan opettaja neloset koulutodistukseen, mikä merkitsi siihen aikaan melkoista kolausta, luokalleen jääntiä. Mutta eipä tyttö tuosta paljon välittänyt, jatkoi taiteellista kutsumustaan ja pääsi ilman ylioppilaspapereita taideteolliseen Helsinkiin. Onnikin oli mukana, sillä tulevan taiteilijan piti hakea kuvataiteen puolelle, mutta hän erehtyi hakuajassa. Taideteolliseen tuli kutsu ja siellä Heljä oli monen legendaarisen opettajan hyvässä hoivassa.

Heljän tie jotenkin muistuttaa Anu Pentikin ”tuhkimotarinaa”. Anukin aloitti vaatimattomasti, mutta päätyi suomalaisten rakastamaksi taiteilijaksi. Heljä teki monenmoisia ”löytöjä” ja esiintyi jopa rakastettuna lastenkirjailijana kuvakirjoineen.

Varsinainen kansansuosikki oli valkoinen jänis, joka seikkaili taiteilijan töissä kotvan aikaa ja taitavat alkuaikojen jänistyöt olla jo arvokasta antiikkia.

Repsahdin taas lukemaan kirjaa iltamyöhään, kun Heljän elämänkerta muistumineen ja anekdootteineen nappasi minuun syvältä. Itse tein käsikirjoituksen kuvakirjaan ”Sininen jänis” ja tunsin yhteenkuuluvuutta kuuluisaan taiteilijaan. Toki tieni johti sitten nuortenkirjailijaksi.

Heljä kävi myös rapakon takana ”haistelemassa tuulia” ja koki matkan ainutkertaisena elämyksenä. Kun eläkepäivät lähestyivät taiteilija jatkoi töitään ja tuumi, että taiteilijan pesti on elinikäinen.

Kiitos kirjasta. Se kosketti minua lähestymistavoillaan ja tietysti myös ainutkertaisena elämäntarinana

Jouko Varonen