David Suchet sanoin ja kuvin, Omaelämänkerta, Minerva Kustannus 2020

Mr Poirotin toiset elämät

Raamattufriikistä valokuvaajaksi

David Suchet sanoin ja kuvin, omaelämänkerta, Minerva Kustannus 2020

Kaikkihan Suchetin tuntevat, hienostuneen etsivän nimeltä Hercule Poirot. Mutta mies oli paljon muutakin kuin mestarinäyttelijä. Uskonnon alueella hän esimerkiksi oli kovin kiinnostunut Rooman valtakunnasta ja Paavalin kirjeistä roomalaisille. Niinpä Kirjojen Kirja tuli siltä osin tutkittua tarkkaan ja vieläpä lähdemateriaalin kera.

David on ollut myös taitava valokuvaaja. Näistä taidoista on monta näytettä kirjassa, mustavalkeita, mutta sanotaan että mustavalkean harmaasävyjä ei värikuva voi koskaan korvata. Teknisesti taitavalla kuvaajalla on ollut myös silmää tunnelmille, luonnolle, kasvotutkielmille, jne…

Koulun pääsykokeissa poikaa auttoi hänen innostuksensa urheiluun. Suchet oli kriketinpelaaja, Junior Wimbledonin kasvatti ja nuori jalkapallokyky. Mitäs muuta kuin liikunnallinen poika koulun penkkiä kuluttamaan ja sisäoppilaitoselämään sosiaalisia taitoja hiomaan.

Näyttelijänä tulevaa huippusuosikkia kiinnosti muuntautuminen uudeksi roolihahmoksi, mutta samalla hän halusi muuttaa myös koko persoonaansa. Hän huomasi myös sen, että ääni oli se tekijä joka määrittää henkilön. Kun sai uuden roolin, ei pitänyt ajatella, että kuinka minä näyttelen tuon roolin. Piti sisäistää se, mitä näytelmän kirjoittaja halusi roolihenkilöstään. Homma oli toisaalta kuin huippukokeilla, piti maistella ja kokeilla, mitä maustetta ja vivahdetta tämä roolihahmo vielä kaipaisi.

Kirja on hyvin kirjoitttu ja laajasta materiaalistaan huolimatta positiivisesti lukijaystävällinen ja koukuttava. Lukija tuntee olevansa hienon ihmisen kanssa tekemisissä.

Kysymyksessä ei ole särmäinen ja säröinen kirja. Kirjoittaja on viisas sanankäyttäjä. Jos alkaa olemaan liian paljasteleva tai suoraviivainen, voi tulos olla lopultakin ontuva. Suchet väistää tällaiset vaikeudet Poirot-tyylillä. Mitä sitä muita loukkaamaan. Pieteetillä pitää toimia vaikka oltaisiin sitten kohtalon kysymysten äärellä.

Kiitos kirjasta ja elämäntapaopista.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen