Erilainen suvi, Jaakko J. Hassi

Elämää 1950 – luvulla

Pauli-pojan tarinoita

Jaakko J. Hassi: Erilainen suvi, Nordbooks – kustannus 2017

Erilainen suvi on selkeästi vuonna 1943 syntyneen Jaakko J. Hassin omaelämänkerrallinen tarinakokoelma. Siinä käydään läpi mm. äitienpäivälahjan teko. Luudat perinteisillä menetelmillä syntyvät isän ja pojan yhteistyönä. Kukkia tietysti on myös ojennettava. Lopuksi mennään sukulaisten haudoille.

Aarin kokoisen kerhopalstan perunat pitää pojan myös kaupata torilla, mutta entäpä kun viereinen myyjä pudottaa salaa omien perunoidensa hintaa ja pojan perunat jäävät myymättä. Toki perunoille ostaja löytyy ja perunoista saa mukavat taskurahat.

Ensimmäinen palkkatyö 12-vuotiaana on jännittävä kokemus. Repussa on äidin tekemät eväät: maitopullo ja voileivät. Kun on tilipussin aika ovat vanhemmat ja poika iloisia. Rahaa on pojalla enemmän kuin koskaan ennen. Äiti tarjoaa Paulille teetä ja pullaa ja on iloinen poikansa ilosta.

Kirjoittaja kuvaa uintiretket, onkimiset, heinänteon, hillan poiminnan, isän ja Paulin vierailun Hailuodossa sukulaisten luona, ison hauen saannin, syksyn tulon, perunannoston, jne…

Pauli-pojalle kesä on kasvun paikka. Kesän loputtua entistä huoletonta lapsuutta on vain vähän jäljellä. Hassi kertoo tasaisen varmasti 50-luvun elämästä ja joskus tulee jopa mieleen että kerrontaa olisi voinut vähän värittää mielikuvituksella. Itselleni, 50-luvun pojalle, on kertomuksissa paljon tuttua ja mielleyhtymiä tuovaa. Siksi kirjan lukeminen oli toisaalta kuin paluuta lapsuuden aikaan maalle.

Hassi on toiminut mm. aluetyöterveyslaitoksen johtajana ja yliopiston tehtävissä. Hänen työsarkaansa kuuluu myös kansainvälisen tiedelehden päätoimittajuus. Aiemmin hän ei ole kaunokirjallisia kirjoituksia julkaissut, mutta tiedejulkaisuja kylläkin.

Kirjaa pidän osaavana kertomuksena menneistä ajoista, jolloin lapsityövoimasta ei puhuttu, vaan jokainen teki sitä mihin kykeni eikä valittanut.

Jouko Varonen