Gary John Bishop: Älä jauha p-skaa, WSOY kustannus 2021

Ihminen on sitä mistä hän puhuu

Sielun ötökät pois maton alta

Gary John Bishop: Älä jauha p-skaa, Lopeta itsesi sabotointi ja tule oman elämäsi herraksi, WSOY Kustannus 2021

Niinhän se lienee, että moni fiksu ja osaava ihminen vaipuu apatiaan ja osaamattmuuteen. Heillä olisi amissioonia vaikka mimmoisiin suorituksiin, mutta se jokin vain pistää kapuloita rattaisiin ja siinäpä sitten vajotaan sohvan pohjaan murehtimaan, odottamaan viikonloppua tai eläkeiän saavuttamista kuin auringonnousua.

Joku mälvää lapsuuden traumoja tai nuoruuden virhevalintoja koko ikänsä, eikä avaudu elämälle. Joku naisihminen pitää parisuhdetta kasassa salaamalla nuoruuden hurjien aikojen haksandukset mustasukkaiselta mieheltään. Siinäpä se on parisuhteen kestävä perusta, kun sen sijaan voitaisiin keskustella asioista ja nousta kokonaan uudelle levelille.

Tapasin lenkillä nuoren miehen, joka olisi ollut paremminkin psykiatri kuin putkimies. Hän sanoi juottaneensa vaimon känniin ja sai siinä tilassa naisparan avautumaan aroista asioista. Tuumi mustasukkainen ressukka, että nyt heidän parisuhteensa on auvoisa ja lämmin.

Tuli sitten puolen vuoden päästä taas vastaan lenkillä valtavan koiranhurtan kanssa ja tuumi:

– On elelty jo pitkään tämän Turren kanssa kahdestaan.

Että se siitä psykiatrista ja hänen metodeistaan. Neuvoi, että putkiston saa kuntoon, kun vaihtaa liitoksiin uudet tiivisteet ja sitä rataa.

Innostuin taas höpsimään. Kirjan ansioitunut kirjoittaja neuvoo pitämään suhteet vanhempiin ja ystäviin kunnossa, sosiaalinen kanssakäyminen se friskaa psyykeä. Polku mielenrauhaan käy sitä kautta, että hyväksyy itsensä ja toiset, kuitenkin pystypäisenä ja tosiasiat tunnistavana.

Mutta voi herranjestas, jos hyväksyt johtoajatukseksi sen, että ”minä olen luuseri”. Silloin sinulle ei kunnian kukko laula. Vaihda vaikka tunnuslauseitasi tähän tapaan:

– Minä riitän.

– Minä menestyn.

– Hei jätkä, taas alkaa uusien mahdollisuuksien päivä.

Kirjahan on ihan laatuisa ja houkuttelee valoisiin ajatuksiin. Mitä hittoa sitä itseään vihaamaan. Siinä ampuu omaan jalkaansa. Pitää olla itselleen kaveri. Semmoisen henkilön silmistä paistaa elämänvoima, jonka muutkin noteeraavat.

Halavattu, en paremmin sano.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen