Harri István Mäki: Liskojen sota, Lector kustannus

Harri István Mäki taituroi

Vuosisadan alun tunnelmia ja fiktiota

Harri István Mäki: Liskojen sota, Akselin uskomattomat seikkailut vuonna 1918, Lector Kustannus Oy

” … sairaalan sisällä osa henkilökunnasta halusi nousta kapinaan sairaalan johdon kanssa. Se kuulosti Akselista oudolta. Muutenkin aikuisten jutteluissa toistuivat sanat ”kapina”, ”punakaarti”, ja ”lahtarit”. Jos lapset kysyivät jotakin asiasta, aikuiset vaikenivat.”…

Harri István Mäki on tunnettu nuortenkirjailija ja kuvataiteilija. Usein hänen tyylinsä on humoristis-analyttista. Ihmishahmojen kehonkielestä voi lukea paljon, kun Mäki ne piirtää. Mäki on laajassa nuortenkirjatuotannossaan myös verbaalisti lahjakas prosaisti. Usein hän innostuu vanhoista linnoista, kummituksista, vampyyreista jne…

Tällä kertaa liikutaan kansalaissodan kehyksissä ja siinä, miten ajan tunnot projisoituvat lasten vilkkaassa mielikuvituksessa. Lapset käsittevät asiat, joista heille ei kunnolla kerrota, omalla tavallaan. Sodan uhkan he kyllä ymmärtävät. Akselia, kirjan päähenkilöä, voisi pitää ylivilkkaana lapsena. Mutta kun hänen mielikuviensa kirjoa ja käyttäytymistä tutkii tarkemmin, löytyy toki syitä moiseen käytökseen. Vähäisintä ei ole ajan yhteiskunnallisen murroksen projisoituminen lapsen mieleen. Siinä tarvitaan fantasiakavereita, joilla on tarpeeksi hoitavaa ytyä antaa potkua pojan tajunnanvirralle.

Pidin kirjasta ja erityisesti talkkari-Virtasesta, jonka Akseli näkee tyylinsä mukaisesti mm. vampyyrina. Myös Akseli on symppis henkilö, jonka aivoitukset entisenä psyykkisesti sairaiden hoiturina kyllä ymmärsin.

Heillä on rikas mielikuvituselämä, ehkä ovat jotenkin parempia kuin ns normaalit ihmiset. Akselilla ja kumppaneilla on oma tapansa hoitaa vaikeiden aikojen henkiset paineet.

Mainio ja koskettava kirja Mäeltä. Jos joku näkee siinä vain vampyyri ja dinosaurus – seikkailun, se hänelle suotakoon.

Kuvittajana Mäellä olisi taitoa suurempiinkin haasteisiin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen