Helppoa rahaa, Like-kustannus

Melkoinen meikkilabra

Kihelmöivää jännitystä

JpKoskinen: Helppoa rahaa, Like-kustannus 2018

Vietin kesäisen rantapäivän JP Koskisen kirjaa lukien. Kirja on selkeä ja lukijaystävällinen, jopa viihteellinen. Mutta tapahtumien juoni on viiltävä, vaikka tarinassa on loppuidylli mukana. Kirjailijan nuortenkirjailijatausta on selkeästi näkyvillä. Juonen käänteet vaikuttavat ehkä liiankin yksinkertaisilta, jos kirjaa vertaa vaikka huippu-trillereihin.

Missitaustaisen Jonna Ylisen aviomies, joka omistaa oman firman, on kyllästynyt nuutuneeseen ”missiinsä” joka elää kotirouvan päivillä ja kyllästyy hänkin lekotteluun tai yksinäiseen oloon.  Lisäksi mies piikittelee häntä jatkuvasti esim. raha-asioista ja lapsettomuudesta. Niinpä Jonna päättää hakea töitä, mutta missitaustansa vuoksi erehtyy töihin firmaan, joka pitää ex-missejä ”koehiirinään” kehitellessään uusia kauneudenhoitoaineita.

Aluksi kaikki on kivaa. Hyvä työpaikka ja riittävä palkka, jopa enemmän kuin riittävä. Mutta kun aletaan laittaa suoneen jos mitäkin aineita, tulee pahaa oloa ja ihovaikeuksia, jopa harhoja. Firman naispomon ilmekin muuttuu jäätäväksi ja hän syyttää Jonnaa huumeiden käytöstä. Sitten tapahtuu selittämätön kuolemantapaus, ja meikkifirman entiset uhrit varoittelevat naista. Tilanne kärjistyy kun sairaudet käyvät kestämättömiksi ja firma aikoo ”lopettaa” työsuhteen. Mutta naiset eivät jää kuitenkaan neuvottomiksi ja kosto on ”suloinen”, sekä Jonnan aviomiehelle, että meikkifirman johtajattarelle.

Kirja on todella mukaansatempaavasti kirjoitettu ja lukijaystävällinen. Sitä lukee kuin avointa kirjaa alusta asti. Muistelen nähneeni sitä myös ”jatkiksena” viikkolehdissä. Kesälukemisena kirja on oivallinen, jos ei liiankin koskettava, ajatellen monia nuoria naisia joiden hyväksikäytöllä tehdään bisnestä. Mitäpä sitä muuta sanoisi, kuin kiittelisi kirjailijaa melkoisen realistisesta ja ”varoittavasta” kirjasta.

Jouko Varonen