Ilkka Remes: Kotkanpesä, WSOY 2020

Jopas nyt jotakin

Remes karrikoi maailmanpolitiikkaa

Ilkka Remes: Kotkanpesä, WSOY 2020

Nyt näyttävät Remeksen venäjäparanoijat vaihtuneen Saksa – USA – akselille. Toden totta, kieroilua ja juonittelua sillä saralla riittää. Remeksellä on erinomainen taito todentaa suomalaisten kauhukuvat ja hallusinaatiot luettavaan muotoon. Siinäpä se.

Suuri osa mieslukijoista lukee vain yhtä kirjailijaa, Remestä. No aina on Remeksen fiktioissa totta toinen puoli ja nimeksi jyviä akanoiden joukossa. Semmoista vainoharhaista peliähän se on suurvaltapolitiikka aina ollut. Siellä pistetään satoja miljardeja joukkotuhoaseisiin ja kun toinen kehittää uuden ydinkärjen, toinen pistää puolella paremmaksi. Kohta se Remes varmaan ottaa aihelmaksi tämän koronakurimuksen. Kunhan ei liene USA:n tai Venäjän keksimä sotilasjuttu, joka on luiskahtanut käsistä elämään omaa elämäänsä. Jospa onkin, Remeksen tyyliä lainatakseni, Yläkerran Ukon kiero niitti tälle virheelliselle luomukselleen, ihmisrodulle.

No mitähän minä nyt aloin höpöttelemään. Helekutti. Kotkanpesä on todella vaikuttava kirja ja miesten lukemisto vailla vertaa. Miehethän ne ovat aina olleet tulessa, kun maailmanpolitiikka eskaloituu voimatoimia vaativaksi. Eipä siitä ole kauan, kun isäukko vietti viisi vuotta askeettista elämää pioneerina muiden kohtalotovereidensa kanssa. Taisivat olla ne Mainilan laukauksetkin vielä kovempaa todellisuutta kuin Ilkan kirjat.

Paranoijalla on siis sijansa suomalaisten ajattelussa. Taitaa sotaväessäkin olla koulutuksen aiheena pääasiassa tuolta idästä tuleva vaara.

Saksan ja Venäjän taistelu maailmanherruudesta on nyt liipasimella uudessa Remeksessä. Totta toinen puoli, niinkuin sanoin. Kiinnostavaa lukemista on taas Remes pukannut syksyn luetuimpiin kuuluvaan tiiliskiveensä. En käy juonia selvittelemään, koska kirjailija itse on varoittanut kriitikonrenttuja julkaisemasta kirjojensa tapahtumia.

Antaapa lukijoiden tutustua niska punaisena ja ahaa-elämyksiä kokien, mitä tuleman pitää, kuten sisällissotaa USA:ssa, ja saksalaisten juoniman ukon tuloa USA:n pressaksi.

Remeksellä on poikkeuksellinen mielikuvitus ja taito yhdistää fiktionsa kansainvälisen politiikan kiemuroihin.

Saateri ja wunderbar, en paremmin sano.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen