Kaari Utrio: Karjalan kruunu, Tammi Kustannus 2022

Utrio on klassikko

Kansan suosikin vaikuttava teos

Kaari Utrio: Karjalan kruunu, Tammi Kustannus 2022

Annan elämä ei ole ruusuilla tanssimista. Mutta hän tykkää puuhailla talon töitä ja unohtaa surkeat olosuhteet. Isä kustansi hänelle rikkaan miehen isoilla myötäjäisillä. Mutta elämästä tuli yhtä helvettiä.

Utrion klassikko on vaikuttavaa kuvausta menneiltä ajoilta. Siinä suhteessa hän on samaa ”sarjaa” edesmenneen Lappeenrannan historiallisten romaanien nikkarin Laila Hirvisaaren kanssa.

Suomen kansa, varsinkin naisväki, tykkäävät Utrion femakkotyylistä. Mutta toisaalta Utrio on asiansa takana ja kuvailee sitä mitä naiset ovat joutuneet kärsimään ja mihin asemaan he ovat joutuneet.

No, nykyisin aletaan huomata, että naiset osaavat muutakin, kuin olla hellan ja nyrkin välissä. Samaa linjaa se oli myös Minna Canthilla aikanaan. Utrio tunnetaan myös naisten asemaa käsittelevästä tietoteoksestaan.

Raakaa oli elämä silloin kuokka-, aura-, nyrkki- ja miekka-ajalla.

Utrio kuvaa sitä aina irvokkaisiin detaljeihin asti, eikä karta väkivaltaisia efektejä sen ajan miesväen suhteen.

Naisen oli saatava ilo elämään työn tekemisen mielekkyydestä. Sitten voi kestää vaikka minkämoista kohtelua.

Utrio on aina ollut kansan suosikki. Hänen syvästi feministiset, historialliset kuvauksensa kiinnostavat naisväkeä juuri sen vuoksi, että sovinismia ei saada 2022 – luvullakaan kitkettyä pois parisuhteista. Se vain keksii uusia muotoja ja henkinen ja fyysinen väkivalta miehillä muuttuu verbaaliksi ja joskus jopa inhottavammaksi kuin joskus entisinä aikoina.

Kiitos kirjasta.

Miehet ovat sikoja naisille yhäkin, siis tietynlaiset tapaukset, jotka eivät ajattelee sydämellä, vaan kieroutuneella asenteellaan naissukupuoleen ja elämään, sekä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Mutta mies on luotu mieheksi ja itkupilliä ei tosimiehestä voi tehdä. Aina paljastuu miesten törkykäyttäytymistä naisia kohtaan, eikä hyväveli-piirikään pysty siinä usein auttamaan. Kiinnijääneet vain on valittu sijaiskärsijöiksi” ja herraringistä potkittaviksi.

Onneksi naisasia alkaa nykyaikana nostaa päätään. Siihen eivät pysty aina ”tosimiesten” eroottiset herjatkaan. Media kun yhä pursuu naisten alistamista.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen