Kalle Virtapohja: Lauri Pihkala, koko kansan tahko, Docendo Kustannus

Sisukas ja luova suomalainen

Pesäpallo sisälsi militariaa

Kalle Virtapohja: Lauri Pihkala, Koko kansan tahko, Docendo Kustannus 2022

Lauri Pihkala oli prfessorimies, mutta ennen muuta isänmaallisuuden vartija numero yksi. Kun Pihkala sitoi kengännauhaansa, tuli siihen joku herra ja tuumi, että mikäs tahko se siinä ( Lauri oli kenkänsä puoleen kumartuneena ja hyvällä mielikuvituksella häntä olisi voinut kuvitella tahkoksi, jolla ennen terotettiin kirveitä yms. )

Toisen kerran Pihkala oli herraseurassa pitämässä miitingiä ja useimmilla herroista näytti käryävän sikaari huulien välissä. No Tahko, joka oli raittiusmies, tokaisi: -Anteeksi, mutta saanko minä sillävälin kun te tupakoitte, vähän piereskellä hiljakseen. Herrojen parissa moni alkoi yskimään.

Pesäpallon kehitti isänmaallinen Pihkala nuorukaisten sotaleikiksi ja se peli nousi kansansuosioon, jopa nykyajan peleistä suosituimpiin asti. Muistaakseni Tahko oli tuomassa myös salamapalloa Suomeen ( amerikkalainen rugby).

Kirja on todella vaikuttava elämänkerta. Voi kuvitella, että anekdootteja riittää, kun on tämmöinen klassikkomies kirjan aiheena.

Terveellinen liikunta oli Pihkalan mielestä asia numero 1. Moni nuori sukeutui kilpailu-urheilun piiriin hänen avullaan.

Jos Tahko suositteli urheilua miehille, hän oli myös naisasiamies ja tuumi, että siinä naiset missä miehetkin. Eikä se jäänyt verbaaliksi sanahelinäksi, vaan Pihkala oli toiminnan mies myös naisurheilun saralla.

No, mitäpä tässä. Harvoin olen saanut kätösiini näin opettavaista kirjaa. Lueskelin sitä monena päivänä, ehkä noin viikon verran.

Tämmöisiä jääräpäisiä ”tahkoja” tarvittaisiin nykyisinkin urheilusta ja valmennuksesta päättäviin porukoihin.

Kiitos kirjasta

Upposi koulunjohtajaan ja vararehtoriin kuin kuuma veitsi voihin

Jouko Varonen

SARV:n jäsen