Kansa raivostui, Hai-kustannus 2018

Internet on henkisen väkivallan kanava

Herjaa ja huulenheittoa

Mikko E. Sovijärvi/Ilona Pajari, Kansa raivostui, Hai kustannus 2018

Mielipiteitä, joskus herjauksen mittapuut täyttäviä, esitettiin ennen juoruämmien suulla. Vielä nykyisinkin juoruämmiä ja -pappoja riittää, mutta nuoriso käyttää muita kanavia. Niinpä sosiaalinen media on mahdollistanut verbaalit hyökkäykset yksityishenkilöitäkin kohtaan. Voi sitä, joka laittaa nimensä ja osoitetietonsa internetin keskustelupalstalle. Kohta tulee sontaa tuutin täydeltä ja omalla nimellä. Niinpä koululaiset ovat joskus vaikeuksissa, kun kaverit huorittelevat tai lähettelevät vihapostia. Jo tytön mainitseminen ruman näköiseksi, saattaa johtaa vakaviin henkisiin vaikeuksiin, puhumattakaan järjestelmällisestä henkisestä väkivallasta.

Poliitikot ja julkkikset tuntuvat olevan vapaata riistaa keskustelupalstoilla. Ehkä häiriköt tuumivat, että itsepähän  ammattinne valitsitte. Kestäkää kansalaisten kritiikki, itse olette siihen syypäitä.

Joskus tietysti vihapuheet menevät liiallisuuksiin ja silloin on virkavallan otettava selville kyseisen henkilön tiedot. Sekin on mahdollista.

Mutta asiaan. Tämä kirja on mainio teos joskus vaietuistakin asioista. Kaikkia ihmisryhmiä suvaitsevia nimitellään suvakeiksi ja naispuolisia suvakkihuoriksi. Seksuaalista väkivaltaa vastustava kirkonmies voi saada törkyä niskaan sosiaalisessa mediassa. Omalla nimellään face bookiin kirjoittava kansalaiskeskustelija saa heti alatyylisen paleuteryöpyn, kun esittää liian kärkevän mielipiteen.

Mainio ja monipuolinen teos on kyseessä. Näistä aihepiireistä ei ole liiaksi kirjoitettu. Moni saattaa pahanmielenpuuskassaan sortua yliampumisiin. Toinen on henkisesti sairas ja ottaa silmätikukseen jonkun tunnistettavan henkilön, kun pitää purkaa ahdistustaan.

Nettietiketti on sanahelinää, kun todelliset sairaat  tykittäjät pääsevät asialle. Koululaisparat jotka häälyvät itsemurhan partaalla nettikiusaamisen vuoksi, ovat hälyttävä seuraus mm. keskustelupalstojen ja Face Bookin henkisestä väkivallasta. Paras olisi pysytellä tunnistamattomana netillä ja facella. Nuorisolle tämä vihjeeksi.

Todella tärkeä ja ajan hermolla oleva teos.

Jouko Varonen