Kåre Pihlström, Anneli Vihreä-Aarnio: Suomalaisten puut arjessa ja ajatuksissa, Metsäkustannus

Metsä se on suomalaisten pelastus

Nyt on tärkeä teos tehty

Kåre Pihlström, Anneli Vihreä-Aarnio: Suomalaisten puut, Metsäkustannus 2020

Metsä se on autellut suomalaisia vaikeissa paikoissa aina nälänhädästä lamojen kurimuksiin. Nythän Suomen metsäluonto kiinnostaa väkeä jo globaalisti, kun maamme on rankattu maailman parhaaksi maaksi.

Kun puukauppa käy, niin ei mitään hätää. Aina selvitään ja metsä on siitä kiva että se kasvaa  uudestaan. Eliöstö voi nykyisten aukkohakkuiden tai luonnontuhojen jälkeen muuttua, mutta metsä taipuu, ei taitu. Kohta se on taas jaloillaan, niinkuin entinen maalaistalon kissa, kun se putosi lasten sylistä selkä edellä kohti maata.

Mutta asiaan. Kirjan tekijät ovat alan ammattilaisia, Pihlström, metsänhoitaja, ja Vihreä-Aarnio, metsäntutkija. Tutkittavaa metsissä riittää nykyhakkuiden aikaan. Miten metsä suhtautuu semmoiseen ryöstökäyttöön ja miten metsä saadaan entiselleen, ettei se muutu turhaksi pusikoksi. Kyllä ne sanovat metsänmyynnin miehet, että metsää tulee aina enemmän kuin sitä myydään. Lieneekö totta.

Tämä kirja kertoo myös metsäuskomuksista ja metsästä taiteilijoiden innoittajana. Puista on askarreltu aina yhtä ja toista, kuten isän veistämiä puuhevosia tai nykyisiä moottorisahalla tehtyjä karhuja. Onpa lieksaan rakennettu taiteilija Eeva Ryynäsen luoma puutaidekirkko. Savottamiesperinne on osin kuollut kaikessa nostalgisuudessaan, kun nykyisin sitä tapaa vain Kalle Päätalon kirjoissa tai vanhoissa Suomi-Filmeissä.

Upea teos. Kansanperinteen ja mytologian huomioimisesta excellent ++.

Halavattu kun oli rankkana savottapäivänä kiva istua välillä nuotiolla, laittaa äidin leipomat ruisleipäsiivut tikulla nuotion loimuun juustolla ja voilla päällystettynä. Eihän leivästä voi parempaa tulla. Mutta sepä näistä.

Miten kirja voi saada lämpimiä ja monimuotoisia metsämuistoja esille. Ja kuvituskin laatuluokkaa.

Kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen