Leena Ahtola – Moorhouse: Fabergé ja minä, Tammi 2020

Nyt on käsissä tosi aarre

Kultaseppäsuvun nuorin tilittää

Leena Ahtola -Moorhouse: Fabergé ja minä, Ulla Tillander – Godenhielmin elämä, Tammi Kustannus 2020

Sehän tiedetään, että Pietarissa vilisi keisarien aikaan suomalaisia kultaseppiä kuin konsanaan isomuksia vaskoolissa. Suomalaiset olivat arvostettuja työntekijöitä ja Fabergékin loi maineensa suurelta osin suomalaisten taitureiden avulla. Siitäpä sopi lahjoitella kultamunia keisarisväelle ja muille silmäätekeville.

Kun elän läheisessä suhteessa ortodoksimaailmaan, tiedän kyllä mikä arvo esim. taidokkaasti tehdyillä pääsiäismunilla yhäkin on.  Niitä saa satosiin kipuavilla kappalehinnoilla. Fabergé – luomusten arvoa ei sensijaan mitata edes rahalla. Fabergé on noussut sfääreihin suomalaiseen taidekultaankin verrattuna.

Mutta sepä siitä. Huomasin, että taidekriitikolla on nyt käsissään todellinen Teos. Joskus taidealan todellisetkin vaikuttajat jäävät pienelle huomiolle, kun mediassa riittää monenmoista populistista pelleä, joista kansa on kiinnostunut.

Kultaseppä Tillander aloitti mm. Pietarissa, asiakkainaan keisarit ja muut silmäätekevät. Taitaa Ulla olla jo neljännen polven edustaja suvussa ja hänen harteilleen jäi myös Helsingin Tillander” aikanaan.

Rouvalla on mahtava taidealan tuntemus ja tällaisen taidekriitikkorentun tulisi olla aivan hiljaa, hänen elämänkertaa esitellessään. Kas kun meikäläisen amissiooni ei riitä kuin joutavaan harrasteluun taidealalla.

Kirja on todellakin nautittava kokonaisuus. Siinä käydään arvostetun taiteentuntijan elämä aina lapsuudesta Ateneumin intendentin vuosiin ja muihin saavutuksiin, jotka ovat arvostettuja myös maailmalla, ei vähiten Ruotsin hovissa. Toivonpa että rouva availee muistojaan vielä uusissakin teoksissa. Itse elin oivallisesti toimitetun kirjan joka detaljin ja nyanssin, jos tämmöinen stereotyyppinen ilmaisu sallitaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen