Magnus Rietz: Itämeren majakat, Tammi Kustannus

Majakat ovat kansallisaarteita

Voimakirja, kuvateos majakoista ja saaristosta

Magnus Rietz: Itämeren majakat, Tammi Kustannus 2021

…”Missään päin maailmaa ei ole toista Itämeren kaltaista, jossa olisi yhtä pienelle alueelle rakennettu yhtä monta suurikokoista majakka. Eikä missään päin maailmassa ole myöskään paikkaa, jossa yhtä pienen meren ympärillä olisi yhtä monta maata”…

Onpa ollut ammattikuvaajalla melkoinen urakka, kun on sukkuloinut saaristoissa tekemässä tämmöisen suurteoksen ansiokkaine kuvituksineen.

Wanhat tarinat kyllä muistan. Ne kertoivat erakoista, majakanvartijoista, jotka elelivät yksikseen suuressa majakkatornissa ja huolehtivat, että merenkävijöille oli valo vilkkumassa vaaran merkiksi. Mutta että näin jyhkeitä rakennuksia on niin tiheässä Itämeren rannoilla, sitä en heti saanut mahtumaan tajuntaan.

Rietzin kameraan on tarttunut iltaruskoja ja auringonsiltoja majakoineen, upeita luonto-otoksia saaristosta, detaljikuvia majakoitten esineistöstä, otoksia yövalossa, majakan rakenteita ja laitteistoja, jne jne…

Joskus, kun elämä on puristellut rautahansikkain, olen ajatellut, että kun pääsisi loppuelämänsä ajaksi majakkasaarelle, vaikka apulaisen apulaiseksi. Mutta sitten järki on voittanut. Yksinäistä hommaa se majakan vartiointi on varmaan ollut. Lieneekö nykyään jo siirretty toimimaan ihan automatiikalla.

Itämeren rannoille alettiin rakentaa majakoita jo myöhäiskeskiajalla. Homma vain lisi 1800 – luvun alkupuolella. Kivet muurattiin ja rapattiin torniksi. Muita rakennusaineita olivat mm. teräs, puu, tiili, valurauta, jne. . Rakennusmateriaalin vienti saarelle oli aika hankalaa, joten suosittiin lähimateriaalia.

Olipa olipa upea kuvateos. Lienee Magnuksella ollut ikimuistoinen projekti. Nautin kuvista suuresti. Ajattelin, että joillekin suodaan tämmöinen tilaisuus tutustua romantisoituihin ja tuiki tärkeisiin muistoihin menneilta ajoilta. Kun tämmöisen nojatuolimatkan tekee, niin tuntee ihan jotakin tärkeää. Ei muuta kuin teos odottamaan uusia ja uusia katselukertoja. Kirjan katselusta kun välittyy paljon myös terapeuttisia tehoja.

Voimakirja kerrassaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen