Metsäkansan tarina Kimmo Ohtonen

Luonnonläheistä kerrontaa ja kuvitusta

Ohtonen on luontomies

Kimmo Ohtonen: Metsäkansan tarina, Docendo 2017

Kimmo Ohtonen ( s. 1981) on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi 140 kilometrin uintireissustaan saimaannorpan hyväksi. Tästä tempustaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

Ohtosen kerronta on luonnonläheistä ja kirjan alussa hän kuvaa riipaisevasti tuntemuksiaan, kun lähimetsä hakattiin ja tilalle ilmestyi rakennuksia. Ohtoselle olivat lapsena tulleet tutuiksi monet metsän asukit töyhtötiaisesta kettuun. Nyt hänellä oli kädessään kuollut orava, jolta hän pyysi anteeksi ihmisten tekoja.

Kirjassa esitellään Uudenmaan, itärajan ja pohjoisen luontoa. Ohtonen on onnistunut tallentamaan myös susien ja karhujen yhteiseloa korven keskellä.

Nykyään suden vastaista vihasanomaa ei levitä kirkko, vaan salametsästäjät ja heidän ajatusmallinsa jakavat tahot. He julistavat suden ja sen suojelijoiden vastaista propagandaansa paikallisten huoltoasemien kahviloissa, kylätupien susi-illoissa sekä tietenkin sosiaalisessa mediassa. Heidän vihaa uhkuvissa susisaarnoissaan on samoja piirteitä kuin kirkon saarnoissa 1800-luvulla: susi on demonisoitu, puettu sanoin pahan ilmentymäksi, joka uhkaa paikallisten ihmisten hyvinvointia. …”

Pidin Ohtosen kirjasta. Joskus kuvat tuntuivat vähän ”pimeiltä” mutta mukana on otoksia metsän eläimistä aina karhusta ahmaan ja töyhtötiaisesta vihertikkaan. Pidän kirjaa ehdottomasti tärkeänä ehdokkaana vaikka vuoden luontokirjaksi. Paitsi kuvitusta taitaa Ohtonen myös tekstinteon. Tässä kirjassa on tunnetta ja särmää, jota jokainen luonnon ystävä ymmärtää.

Puhumista luonnon puolesta kannattaa jatkaa kunnes kaikki aarniometsät on suojeltu.

Jouko Varonen