Nauti taiteesta joka päivä. Päästä luovuutesi valloilleen. 365 taidetehtävää. Into Kustannus

Miten se inspiraatio loihditaan

Kivoja niksejä taiteilijoille

Susan Schwake/Charlotte Farmer: Nauti taiteesta joka päivä. Päästä luovuutesi valloilleen, Into Kustannus 2021

– Kuvittele, että olet silittämässä kissaa tai koiraa. Piirrä tähän lyijykynäviivoilla, miltä se tuntuu.

– Venäläinen taidemaalari Wassily Kandinsky uskoi, että värien ja muotojen avulla voi ilmaista tunteita ja ääniä. Eräs hänen maalauksistaan esittää ruudukkoa täynnä värikkäitä ympyröitä.

– Katsele rauhassa huonetta, missä olet. Kirjoita kolme esinettä, joihin katseesi eniten kiinnittyi.

Niinhän se lienee, että värien, äänten ja aistimusten maailmaa on tutkittu liian vähän. Itse asiassa siitä voi avautua aarrearkku, joka on lähes kokonaan käyttämättä normaalilla arkitaviksella. Toki taiteilijat tievät, että esim. efektiivistä liikettä usein kuvataan punaisella värillä. Kansan suusta ovat tuttuja sanonnat ”hän oli vihreänä kateudesta”, ”mieshän ihan musteni raivosta”, ”kauniille naiselle kuuluvat vaaleanpunaiset ruusut”, ”mies jätti exälleen keltaisia ruusuja eron merkiksi”.

Entäpä muodot. Psykologian alkeiskirjaan oli piirretty kaksi kuvaa. Toisessa oli kaarevia ja pallomaisia muotoja, kun taas toisessa teräviä kiilamaisia. Lukijalle jätettiin tehtäväksi arvata kumman kuvan nimi on ”takete” ja kumman ”malumma”.

Siis puhuttu kielikin, käytettyjä äänteitä ja sanavalintoja myöten muodostaa yksityisen ja metafyysisen mielteiden kirjon. Sitä nykyrunoilijat käyttelevät tehokeinona vaihtelevalla menestyksellä.

Mutta tähän kirjaan. Kokonaisuus on aika paljon tehtäväkirjan tyyppinen. Joskus jopa lapsellisilta tuntuvien tehtävien ryydittämä. Mutta alappa tehdä näitä tehtäviä ja lukea tekstejä, niin huomaat että yksinkertaisuus on suurinta taidetta ja se pitäisi tavisten ja taiteilijoiden oppia ensimmäiseksi. Tuntu on semmoinen, että kehonkielestä lähtien kaikki on ihmiselle symbolista ja psyykkisiä viestejä sisältävää. Efektit voivat olla vahvoja tai hiuksenhienoja

Hyvä kirja.

Ilman muuta erinomainen arvosana.

Näin pitää taiteellisuuden monimuotoista kenttää lähestyä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen