Panaman paperit

Veronkiertoa ja suuren luokan sumplimista

Nordea ja Metso häpeäpilkkuina

Bastian Obermayer&Frederik Obermaier: Panaman paperit, miten rikkaiden veronkierto paljastui, Into-kustannus 2017

Nordea ja Metso ovat vain jäävuoren huippuja koko maailmaa ravisuttavassa veronkiertovyyhdessä. Niinpä päädytään mm. Vladimir Putinin ystäväpiiriin, Syyrian sodan liitännäisiin, Waffen-SS:ään ja CIA:an. Jalkapallon päämajallakaan ei ole puhtaat paperit. Myös suomalaisen taidemaalarin Helene Schjerfbeckin teoksen ostamiseen tarvittiin Panaman tili. Valkoinen talokin on kansainvälisen veronkierron taustalla.

Kirja vaikuttaa suorastaan jännäriltä. Kun on kysymys massiivisesta kansainvälisestä veronkierrosta, on ihmishenkikin halpaa tavaraa. Usein käytetään ns. valebulvaaneja, joihin tutkimukset usein myös kariutuvat ja päättyvät. Rikollisten keinot ovat moninaiset. Suomalainen veronkierto Panaman ja muiden veroparatiisien kautta on vain pieni häpeällinen nokare koko kakusta. Mutta kun puhutaan Nordean ja Metson kokoisista yhtiöistä, tulee jutusteluun kaikupohjaa jopa pohjoismaisissa mittasuhteissa.

Obermaierit, kirjan tekijät ovat Saksan suurimman sanomalehden tutkivia journalisteja. Nämä palkitut toimittajat pääsivät ensimmäisinä käsiksi Panaman papereihin. He ovat tutkineet myös merkittäviä tietomurtoja. Panaman paperit – kirja paljastaa merkittäviä eettisiä rikoksia ja myös törkeitä veropetoksia.

Kirjasta selviää suuryritysten rooli, joka on likaisempi kuin monen muun. Lueskelin kirjaa muutaman tunnin ja totesin, että tämä päiväkirjamainen ja joskus uuvuttava selonteko matkasta rikollisten jäljille on nykyajan suurimpia paljastuksia. Teksteissä vilahtelee julkkisten nimiä, kuten elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, Islannin pääministeri, shakkihuippu Bobby Fischer ja monet muut.

Suomi on tiettävästi ainoa maa, jossa verottaja ei ole tyytynyt kieltävään vastaukseen tiedostojen luovuttamisesta: lähdesuojasta keskustellaan oikeudessa asti.

Kirja on ajan hermolla ja siksi melkoinen paljastusteos. Se selvittää lukijalle, mistä kansainvälisessä verohuijauksessa on kysymys.

Jouko Varonen

 

Vastaa