Professori Pistrihin hullu maailmanjärjestys, Haamu Kustannus 2019

Mielikuvitusta, taitavaa kuvakieltä

Hassunkurisia keksintöjä lastenkirjassa

Ville Hytönen & Marjo Nygård: Professori Pistrihin hullu maailmanjärjestys, Haamu Kustannus, 2019

Ensinnäkin tosi monta plussaa Marjo Nygårdille teoksen mahtavasta kuvituksesta. Mielikuvitus ei tietysti lentäisi ilman Ville Hytösen oivaltavaa tekstiä, joka on kuitenkin hivenen kaavamainen, eikä oikein lähde jännitteiseen plaaniin.

Kysymyshän on proffasta, joka on mm. keksinyt kuun ja luonut oman pienoismaailmansa. Siinä on ihan oikeita lilliputti-ihmisiä.

 Löytyy kolossaalinen, romuista tehty robotti, Hullumasiina. Se tuottaa lämpöä pikkukansan maailmanjärjestykseen. Karhupuistossa asuu kolme karhua, joilla on rälläkät ( kulmahiomakoneet ) mukanaan. On myös tehdas jäteongelmineen.

Tutustutaan vielä mystiseen kosmonauttiin, Viiksi Vitaliin, jolla on salaisuus. Hän kun on ollut mukana Juri Gagarinin avaruuslennolla.

Robin Hood – tyyppiset rosvot nappaavat hullussa maailmassa rahaa rikkailta ja rakentavat niillä asuntoja köyhille. Löytyy klovnimuoreja, kummituksia, Pontus-poikaa, joka haluaa valmistaa terästä, jne…

Että mitä. Ihan hengästykseen asti mahtuu Hytösen tekstiin aihelmia ja tajunnanvirtaa. Tulee se tuntu, että kirjailijalla olisi ideoita vaikka millä mitalla. Kenties niin paljon, että alimmat jo happanevat, niin kuin entinen mestarikirjailija Eila Pennanen totesi eräässä matineassaan.

Marjo Nygårdin kuvataiteesta pidin. Hän komppaa Hytöstä oivasti ja taiteellisin nyanssein. Näyttää siltä, että kustantaja on löytänyt taitavan parin toteuttamaan uutta lastenkirjaansa. Enemmän olisin kuitenkin luottanut kerronnallisiin taitoihin, joita ansiokkaalta Hytöseltä kyllä löytyy. Tässä kronologisessa ilotulituksessa kun ei lapsikaan ehkä pysy oikein mukana. Kunnon jännitteinen tarina hullusta proffasta pienin nyanssein olisi riittänyt.

Jouko Varonen SARV:n jäsen