Simo Häyhä, Talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja, readme.fi

Mies paikallaan

Upea elämänkerta Simo Häyhästä

Tapio Saarelainen: Simo Häyhä, Talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja, readme.fi kustannus 2018

Simo Häyhästä, Kollaan sankarista, on taidettu tehdä monia luonnehdintoja ja kerrottu lukuisia tarinoita. Jokainen muistaa Häyhän omalla tavallaan.

Häyhä osui maaliin yli 500 kertaa, siis varmoja kaatoja. Hän oli sota-aikaan mies, jota tarvittiin myös erikoistehtävissä. Jos jossakin oli kimurantti tilanne, vaikka haitallinen ja viekas vihollisen tarkka-ampuja, niin Häyhä haettiin paikalle. Simo valmisteli huolella niin ampumapaikan, strategian kuin aseensa.

Yleensä hän sääsi etäisyyden 150:een metriin, joka oli yleisin tarvittava etäisyys kohteeseen. Häyhällä oli tapana jäädyttää myös lumi ampumapaikan edestä, ettei lumen pöllähdys aseen lauetessa paljastanut häntä.

Simo oli vaatimaton mies. Ei pistänyt pahakseen sitäkään, että hänelle ei myönnetty mannerheimristiä. Hän tuumi, että teki parhaansa, sen mitä käskettiin, mahdollisimman hyvin. Oli vaikeitakin paikkoja ja hutejakin tuli, mutta yleensä ensimmäinen laukaus teki tehtävänsä. Kun Häyhältä kysyttiin, että mihin kohtaan hän tähtää, tuumi mies, että keskelle. Pää on vaikea kohde ja tulee ohilaukauksia.

Häyhä sai Kollaan ansiomerkin, joka oli hänelle ehkä tärkein kunnianosoitus. Kun tuli se räjähtävä luoti leukaan, joka katkaisi Häyhän sotataipaleen, häntä luultiin jo kuolleeksi ja laitettiin alimmaiseksi ruumispinoon. Joku kuitenkin huomasi tossun liikahtavan kasassa ja mestariampuja kaivettiin esille vaikeasti haavoittuneena. Hoitokin oli pitkällinen, mutta siviilissä Häyhä eli yli yhdeksänkymppiseksi, toivuttuaan sotavammastaan.

Kirja on ylivertainen häyhä-kartoitus. Nyt kun itsenäisyyspäivä jo vähitellen lähestyy, niin olisi varmaan takuuvarma lukukokemus myös nuorille aikuisille. Itse en malttanut laskea kirjaa käsistäni. Se on kunnianosoitus nuorille suomalaisille, jotka olivat parhaassa kunnossaan ja tekivät hommansa huolella.

Jouko Varonen