The Nature Of Finland In 50 Stories, Otava Kustannus

Upea kuvateos

Tykkylumista suurpetoihin

Kirsi Haapamatti: The Nature Of Finland In 50 Stories, Otava Kustannus

Lappi on turisteille kova valtti. Näyttää siltä, että kohta jokainen itseään järkevänä pitävä niin Hollywoodissa kuin muualla maapallollamme haluaa nähdä tykkylumet lasisen näköalaikkunan takaa ja kukaties ottaa kuvia kavereilleen alasti revontulitaustalla lämpimässä hotellihuoneessa. On hyvä kehaista amerikoissa, että    ”You must experience this”.

Nykyaikana moisen kokeminen on megaluksusta. Veikkaan suomalaisille ja köyhälle Lapille rahakkaita tulevaisuuden vuosia, jos vain osaavat nostaa palveluidensa hinnat pilviin ja viisinkertaistaa lasisten hotellihuoneittensa hinnan.

Haapamatti kertoo tässä englanninkielisessä arvoteoksessaan Suomen Lapista tähän tapaan:

Lapin saamelaisille tunturit ovat pyhiä. Niillä on naisnimet ja niistä puhutaan kuin elävistä olennoista. Lappi on tunnettu matalista tuntureistaan. Ainoat tuhatta metriä korkeammat ovat luoteessa, Norjan rajan tuntumassa. … Useat hiihtokeskukset sijaitsevat tunturien rinteillä, mutta monet tunturit ovat luonnollisessa tilassaan.”

Kirja on tiedottava ja kuva-anniltaan todella huikea, jopa postikorttityyliä. Mutta kyllä lähes maailman parhaaksi maaksi valittu Suomi on mainostamisen arvoinen. Meille toki sopii, että turistivirrat lisääntyvät ja rahat ryöppyävät vuolaina matkailyrittäjien, ravintoloitsijoiden sun muiden taskuun.

Huikeita kuvia löytyy esim. Enontekiön Saana-tunturista, poroista, kukkivasta kielosta, kurjista ( siis linnuista), mustikoista ja mustikoiden napsijoista, susista, umpihankihiihdosta, soista, oravista, sateenkaarista, ilveksistä, kuukkeleista kädellä, (ainoasta) myrkkykäärmeestämme kyystä, jne jne…

Mieluusti tämmöistä kirjaa katselee ja tekstit ovat tietysti särmättömiä ja houkuttelevia. Niin pitää olla. Sellaiset jutut ja kuvat, joista löytyisi kansan tummia tuntoja tai yksinäisyyttä ja ahdistusta, jääkööt muunlaisissa opuksissa esitettäviksi.

Niistä kertoi mm. Timo K. Mukka-poloinen aikanaan ja kuvataiteilija Kalervo Palsa-ressukka inhorealismiakin lähestyvässä kuvataiteessaan.

Tämmöisiä ei turisteille kannata suitsuttaa. Pötkivät vielä sinne mistä tulivatkin paksuinen lompakkoineen.

Puhutaan vain luonnonrauhasta, koskemattomista metsistä ja maasta joka on kuin paratiisi Jumalan kämmenellä, niin hyvä tulee. Saadaan velkaisen valtion taskuja paikattua.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen