Urheilun nousuja ja laskuja, Kiveen hakatut

Jouko Törmäsestä Rainer Steniukseen

Muistoa kunnioittaen

Arto Teronen/Jouko Vuolle: Urheilun nousuja ja laskuja,

Kiveen hakatut, Kirjapaja 2017

Rainer Stenius oli pitkäaikainen pituushypyn Suomen ennätyksen haltija. Vuonna 1966 hypätty ennätys 816 cm kesti voimassa peräti 39 vuotta. Miestä on luonnehdittu käsittämättömän lahjakkaaksi, mutta myös mieheksi, jolle elämä ei näyttänyt parhaita puoliaan. Kun Stenius kuoli sydämen pettämiseen vuonna 2014 hän virui kotonaan kuolleena 50 päivää, kunnes metron tekijät tekivät kotikäynnin ja löysivät hänet. Stenius oli ristiriitainen persoona ja sai kärsiä luonteenpiirteistään paljon.

Matti Pullia, legendarista mäkihyppyvalmentajaa, on luonnehdittu herkän humoristiseksi. Huumorimieltä tosin tarvittiinkin niinä aikoina, kun hän toimi Matti Nykäsen valmentajana. Joskus tulvi kotiin tappouhkauksia ja halventavia puheluita. Pulli halusi kuitenkin pitää puhelinlinjan auki yötä päivää ja tämä tietysti oli hankalaa perheen muiden jäsenten takia, jotka saivat vastailla hankaliinkin puheluihin jopa keskiyöllä. Näin oli tilanne mm. silloin, kun Nykänen laitettiin kotiin Keski-Euroopan näkiviikolta.

Kirjan muita julkkislegendoja ovat mm. urheilulääkäri Aki Hintsa, jalkapalloilija Aulis Rytkönen, juoksija Ilmari Salminen, mäkihyppääjä Jouko Törmänen, urheiluselostaja Paavo Noponen, jääkiekkoilija Matti Hagman, jne…

Kirjasarja Kiveen hakatut perustuu suosittuun radio-ohjelmaan jossa toimittajat vierailevat manan majoille menneiden urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien kotiseuduilla tekemässä haastatteluja ja tietysti kuvaavat myös hautakiven. Radiojaksoja on kertynyt jo satalukuinen määrä ja sarja on poikinut myös teoksia suomalaisista taiteentekijöistä, itsenäisyyden ”lapsista, jne…

Lueskelin nostalgisia kertomuksia mielenkiinnolla ja hartaudella. Monen legendaarisen urheilijan ja urheilumiehen elämä on ollut joskus keikkumista aallokossa. Suomen kansa kuitenkin muistaa sankarinsa ja joskus ikävätkin muistot saavat kultareunuksen näitä muistelmia lukiessa.

Jouko Varonen