100 tapaa uudistua ja kukoistaa

Leiki, ole kiitollinen

Elämä koostuu tottumuksista

Tuomas Mikkonen: 100 tapaa uudistua ja kukoistaa, Docendo-kustannus 2018

Elämässä on monia tapoja, jotka rikastuttavat ihmisen arkea. Niinpä kiitollisuuden oppiminen eri muodoissaan voi olla avain onnellisempaan arkeen. Rakastamisen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa esim. perhe-elämässä, mutta ihminen voi rakastaa myös ystäviään, harratuksiaan, luontoa, arkeaan. Jos osaa olla muiden palvelija, on voiton puolella. Esim. vaaleissa kilvoitellaan siitä, kuka osaa palvella, mutta valitettavasti kaikki eivät toteuta lupauksiaan, jotka ovat joskus vain sanahelinää.

Oikeat ruokailu- ja liikuntatottumukset ohjaavat sinua virkeään arkeen ja toimivaan vanhuuteen. Luovuus auttaa meitä innovoimaan arjessamme ja lyömään vaikka leikiksi välillä, totisen torvensoiton sijaan. Pelot liittyvät joskus menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Sinun tulisi kuitenkin elää tätä päivää ja unohtaa menneet eikä kurkottaa liikaa tulevaisuuteen. Antelias ihminen jakaa ystävilleen pieniä lahjoja, lähettää kortteja, tekee heidän elämästään paremman kestää. Samalla hän saa itselleen hyvää mieltä. Kyräilijöitä on liikaa, niitä jotka vähät välittävät yhteydenpidosta, jopa ystävien puhelinsoitoista, joihin he eivät vaivaudu vastaamaan.

Tuomas Mikkonen, kirjan kirjoittaja, on elämäntapayrittäjä joka työskentelee ihmislähtöisen ja tehokkaan työelämän kehittämisen parissa. Jotkut hänen kikoistaan ovat hivenen tuttuja muista elämäntapaoppaista, kuten onnen hetkien tai pelkojen ym. kirjaaminen päivittäin. Jos ihminen on vaikka masentunut, hän tuskin jaksaa ryhtyä kirjallisiin puuhiin. Yleensä ottaen Mikkosen vinkit ovat kuitenkin hienoja ja tarpeellisia:

– Jos et ole mukana missään yhteisössä, lähde mukaan johonkin.

– Opettele suhtautumaan empaattisemmin ihmisiin ja muihin kansoihin.

– Ota rennosti, ihan hyvällä omallatunnolla.

– Luonto on niin kaunis ja mielenkiintoinen. Pidetään siitä huolta, niin se pitää huolta meistä.

Lueskelin kirjaa ja huomasin, että se on todellinen rikkaan elämän pikkujättiläinen. Hoksaava ihminen osaa toki säädellä omia tottumuksiaan paremmiksi, mutta kaikkeen ei tule kiinnitetyksi huomiota arjen keskellä.

Jouko Varonen