12 uutta elämänohjetta, Jordan B. Peterson, WSOY Kustannus 2021

Pitää olla vähästäkin kiitollinen

Amerikanguru puhuu toden sanoja

Jordan B. Peterson: 12 uutta elämänohjetta, järjestyksen jälkeen, WSOY Kustannus, 2021

Kyllähän se lienee monesti ihan nappiin sanottu, kun kehottaa esim. olemaan peittämättä epämieluisia menneisyyden asioita sumuun. Elämänpituisilla valheilla kun on tapana tuoda parisuhteessa helvetti maan päälle koko elämän ajaksi.

Kertomiselle on toki epämiellyttävä vaihtoehto. Voivat mennä wanhan sanonnan mukaan valokuvat jakoon. Entinenkin tyttö tuumi poikakaverilleen, että ole varovainen, tämä on ensimmäinen kerta. Mutta lähemmässä tarkastelussa sen ”ensimmäisen kerran” olivat tytölle tehneet lukuisat pisamanaamat ja ukkomieskorstot.

Siinäpä sitä sulhaselle jo skandaalin paikkaa, kun häissä jo yleensä aletaan kokea epämieluisia ylläreitä. Monet häät ovat päätyneet väkivallantekoihin, jos sulhanen ei ole ihan lupsakkalasta kotoisin.

Toki ameriikanguru antaa toisenkin mahdollisuuden, salaisen päiväkirjan, että sille voi purkaa pahimpia, niinkuin teinityttöset ovat tavanneet tehdä. Ystävähän se on päiväkirjakin. Yhtä hyvin kuuntelee kuin psykiatri. Ei puhu mitään. Eikä esitä 150€ laskua session päätteeksi.

Siinä mielessä olen myös Petersonin kanssa yhtä mieltä, että yksi huone on tehtävä kodissa mahdollisimman kauniiksi. Minulla se on työhuone, jossa juuri naputtelen. Seinillä on kuvia aina afrikanmuistoja myöten ja taiteilijaystävieni luomuksia signeerauksella: ”Kiitollisin mielin Joukolle, sinulta opin elämää”.

Työhuoneen sängyssäkin on riittävästi ”tempuria” joten voi köllähtää unille, jos silmät alkavat lupsamaan kahden aikaan yöllä kirjoja lukiessa.

Kivoja vinkkejä antaa Peterson, joskin mukana wanhoja hyviä helmiä, kuten se että pitää valita päämäärä ja pyrkiä siihen kaikin keinoin, niin kyllä haave toteutuu. Entinen nyrkkeilijävalmentaja nasautti uutta salille tulijaa pesäpallomailla päähän ja käski menemään kotiin. Odotteli seuraavana sali-iltana, että vääntäytyykö poika vielä salille. Jos tulee, siinä voi olla ainesta.

Mutta onhan näitä vinkkejä. Suhteessa pitää säilyttää romantiikka, vastuusta ei saa luistaa, luovuus kunniaan, karta inhottavia tekemisiä, hylkää kaunaisuus, petollisuus ja ylimielisyys, ole kiitollinen vaikka joutuisit kärsimään elämässä.

Helpolta kuulostavia timantteja jakelee tämä amerikkalisten henkinen alter-ego. Hän vielä perustelee ja varioi sanomisiaan huolella, joten jokainen löytää itsensä tästä arvokkaasta teoksesta.

Kiitosta kiitosta.

Muutamista mainitsemistani vinkeistä en uskalla kertoa vaimolleni. Siitä se ”riemu ratkeaa”, jos semmoisia elämänohjeita alan jaella. Itse tiivistäisin yhden aika tärkeän elämänohjeeni:

– Älä unohda valkoisia valheita ja salli ne muillekin. Olis toinenkin: – Jos alat vaatia liikaa tunnustuksia menneisyydestä parisuhteessa, pyydä anteeksi ja osta sidottu kimppu vaaleanpunaisilla ruusuilla. Niin sitä päästään päiväjärjestykseen ja ohi ikävistä puheenaiheista.

Muuten, asiasta toiseen, missähän viipyy miesten Metoo.

Halavattu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen