Don Rosa Sammon salaisuus Juhlakirja

Sampo ja muita Don Rosan aarteita

Sammon salaisuus, pisin Aku-tarina

Don Rosa: Sammon salaisuus, Juhlakirja, Sanoma Media Finland 2017

 Don Rosa ( s. 1951) on yhdysvaltalainen sarjakuva taiteilija ja käsikirjoittaja, joka on tunnettu yksityiskohtaisesta piirrosjäljestään ja  tarkoista historiallisista viittauksistaan, sekä siitä, että oli mestari Carl Barksin vankkumaton ihailija, jopa niin, että jäljitteli mieluusti esiuvansa tyyliä.

Sammon tarina, johon hän tutustui perinpohjaisesti suomalaisten kustantamon henkilöiden avulla, on Rosan suurtyö, jossa seikkailevat monet Kalevalan henkilöt tarunhohtoisen sammon keralla. Roope Ankkaa tietysti kiinnostaa Sampo, joka taikoo tyhjästä kultaa ja rikkauksia. Niinpä päädytään Sammon etsintään ja tietysti Rosa on tehnyt mukaan myös ankka-variaatioita suomalaisesta klassisesta Kalevala-taiteesta. Kuva AkseliGallen-Kallelan sammon ryöstöstä nousee ehkä selvimmin esille, tosin keihäiden varressa ovat Ankkalinnan henkilöt ja purren kapteenina liehuu itse Roope Ankka. Louhi sen sijaan on ”oma itsensä”.

Rosa kertoo laveasti Sammon tarinan syntyvaiheista, kymmenistä ellei sadoista luonnoksista, joista tarina alkoi muotoutua. Samaan hengenvetoon hän kritisoi tätä tarinakoostetta, jossa on Ankka-juttuja aina ensimmäisistä Rosan luomuksista koko uran mittaavaan kavalkadiin.

Ehkä tämä seikka, siis tarinoiden aikakirjo, on osaltaan vaikuttamassa kirjan yleisilmeeseen, joku voisi sanoa, että se jopa latistaa kokonaisuutta. Mutta samalla on sanottava että Rosan kuvakieli on piiloviestejä myöten niin tarkkaa ja monivivahteista, että kokonaisuus on nautittava.

Mutta ajatelkaapa millaisia vaaroja liittyy jo opuksen ensimmäiseen tarinaan ( Sammon tarina). Minä, tietämätön ja oppimaton amerikkalainen olen kehdannut risteyttää keskenään Suomen suuren Kansalliseepoksen ja Aku Ankka – tarinan. Kuuluisihan tämä tehtävä kai jollekulle suomalaiselle, koska vain suomalainen voi tajuta moisen suurteoksen merkityksen.” …

No Rosan vaatimattomuudesta huolimatta, kohottaa avaustarina, huomattavan pitkä ankkakertomus, kirjan liitoon, ja tietysti Rosan muut mestarityöt saavat arvoistaan seuraa.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa