Aamunkajosta iltaruskoon

Virsilaulusta instrumentaalimusiikkiin

Hiljaisiin hetkiin

Aamunkajosta iltaruskoon, Valitut Palat 2017

Kirkkomusiikki seuraa meitä elämässä aina kasteen juhlahetkestä ja konnfirmaatiosta, häihin, arkeen, pyhäpäivän hartauteen tai viimeiselle matkalle.

Tähän kokoelmaan on koottu rakkaimpia virsiä, mutta myös vähemmän tunnettua kirkkomusiikkia kuorojen ja laulutaiteilijoiden esittämänä sekä instrumentaaliversioina.

Levyt sopivat hyvin hiljaisiin hetkiin perhepiirissä ja tietysti myös koulujen tai hartauspiirien käyttöön. Olisin tietysti odottanut myös ortodoksista osuutta, koska ortodoksinen kirkkolaulu on kaunista, jopa verrattavissa taivaallisiin tunnelmiin, kuulujen ortodoksikuorojen ohjelmistoissa. Mutta luulenpa, että sellaisen kokoelman vuoro tulee myös tulevaisuudessa.

Kristillisen kirkon hartauselämään, jonka alkuperä on juutalaisuudessa, on kautta aikain kuulunut suuri määrä kirkollista musiikkia.  Myös radiosta ja televisiosta on kuunneltu kodeissa aamuhartautta ja iltahartautta tai jumalanpalveluksia.

Tämä kokoelma ei ole pelkästään virsikooste. Mukana on aineistoa vaativammallekin kuulijalle, jopa niin, että joskus mieli kaipaisi enemmän tuttua ja ”rukihista” virrenveisuuta taiteellisten esitysten lomaan. Olisin tietysti odottanut juhlavampien esitysten rinnalle perinteistä seurakuntalaulua. Joulun tienoolla minulla on ollut tapana osallistua laulajaisiin ja konsertteihin, joissa on tutun turvallinen ohjelmisto.

Tämän kokoelman esittäjinä on joukko parhaimmistoa, aina Esa Ruuttusesta ja Martti Talvelasta Walton Grönroosiin , Raita Karpoon ja Jorma Hynniseen. Kokoelma on kunnianhimoinen kooste, joka ei päästä kuulujaa helpolla. Itse en ole erityisen innostunut oopperalaulajista virsien esittäjinä. Heillä on liian ”koulittu” ääni kansanomaisiin virsiin.

 Kokoelma antaa toisaalta myös hyville kuoroille laulun vuoron. Kuulija saa näistä esityksistä voimaa aamuun ja rauhaa iltaan.

Jouko Varonen