Aarteenetsijäin aatelia, Sanoma Media Finland Oy 2018 Salaisuus sumussa Lector kustannus 2018

Mielikin matkassa

Kun satu muuttuu todeksi

Merja Mäki/ Ritva Lindberg: Salaisuus sumussa, Lector kustannus 2018

Tuisku on muuttanut kaupungista maalle. Omat vaikeutensa on siinäkin, mutta Tuisku löytää mielikuvitusystäviä tietietokoneen aarrearkuista.

Lisäksi hän kohtaa Mielikin, pisamaisen tytön, joka vie hänet lentomatkalle Ruusulinnullaan. Sadun efektiivisin episodi on tietysti se, kun Mielikki joutuu Hiitolaan vangiksi ja hänet täytyy pelastaa. Tuiskun todellisuus on kahtalainen. Toisaalta hän elää virtuaalitodellisuudessa ja toisaalta unenomaisissa mielikuvitusystäväkuvioissa.

Lienee tuttua, että lapset ottavat virtuaaliseikkailut liian kokonaisvaltaisesti ja joskus todellisuuskin hämärtyy. Sinänsä kirja kuvastelee nykylasten tilannetta. Oma lapsenlapsenikin näytti vierailulla olevan koko ajan muulla levelillä  kännykkänsä kanssa. Aikuiset ovat siinä usein välttämätön paha.

Kirjan kuvitus on jäykähkö, mutta aiheeseen sopiva.

…….

Aku ja Kumppanit suomalaisfiktioina

Korhosen taitavia ankkajuttuja

Walt Disney: Aarteenetsijäin aatelia ja muita Kari Korhosen tarinoita, 2018

Kun panen sanoja Akun tai Roopen suuhun, elän hetki hetkeltä heidän mukanaan. Jokainen kynän piirto upottaa minut kulloiseenkin maailmaan.” ( Kari Korhonen)

Aarteenetsijäklubi on korviaan myöten täynnä vanhaa visukinttua, Roope Ankkaa. Niinpä he usuttavat Roopen Peruun etsimään rämäpäisen seikkailijan Aatu Pohjankilven aarretta. Itse he lähtevät naamioituneina mukaan. Lopulta saadaan loppuidylli ja konsensus aikaan kerholaisten ja ainaisen narsistin Roopen välille.

Aku ja veljenpojat tälläävät ylleen halloweenasuja. Mutta juhlimassa on muitakin, vielä hirvittävämpiä otuksia, jopa itse frankenstein, joka väittää olevansa aito tapaus. Eipä ihme, jos Aku on melkoisen nuupahtanut kun juhlat on taputeltu.

Korhonen on ihan taitava ankka-piirtäjä ja käsikirjoittaja. Jutut ovat usein lyhyitä ja tarinankertojana hän ei ole alan gurujen luokkaa. Hyvää keskitasoa kuitenkin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen