Aavistus, psykologinen trilleri, Minerva Kustannus 2019

Kolmas ja neljäs pyörä

Paloahteen kiva trilleri

Sonia Paloahde: Aavistus, psykologinen trilleri, Minerva Kustannus, 2019

Lueskelin Paloahteen viihdettä saunaillan päätteeksi.

Sinänsä populaarinmakuisessa juonessa Paula rakastuu Samueliin, mutta rakkaus ei riitä, poika löytää ökyrikkaan Lisan. Kuinka ollakaan, Paulan onnistuu ujuttautua piikojaksi Samuelin kotiin. Pitäähän sitä olla ainakin lähellä rakastettua. Ties mitä voisi tapahtua. Ja kohtapa tapahtuu. Samuel pyytää Paulaa kummiksi tulevalle lapselleen ja lasta odottava Lisa änkeää Paulan sänkyyn turvaa ja läheisyyttä hakien.

Homma mutkistui kun pääpari ei pystynyt saamaan lasta ja ranskankielenopettaja hoiteli Lisan raskaaksi. Samuel tekee Paulan kanssa analyysia ja yhdessä naureskellaan julkkis-Lisalle. Mutta lapsen isä on itsepäistä sorttia ja haluaa lemmenöiden ja suhteen jatkuvan. Päästään homman eskaloitumiseen luvattua trillerimäistä loppua kohden.

Mielenkiintoinen saippuaooppera. Ajattelin, että esikoiskirjailija ei voi olla kokonaan pelkkä lukurumaaninikkari. Hänellä on myös kykyä löytää juonenkulkuja ja jännitteitä. Jostakin syystä pidin runollisista jaksoista, jotka muuttuvat paikoin harrastelijamaiseksi ympäripyöreäksi riimittelyksi.

Tähän jäisin. Tähän jään, ainoaan kauniiseen tuntemaani säähän, vauvanpäähän, nukkumiseen. Olisin nainen, joka pienoisen möröt pois rykäisee, itikat muualle nykäisee, edes kerran kokonainen, silti aina vaitonainen. ”

Että mitä? On aina hieno asia tutustua uuteen prosaistiin, joka on saanut tekstinsä julki. Ilmaisu hioutuu, jos se vielä esikoisessa haeskelee paikkaansa ja tyylillistä jäntevyyttä. Juonenkulku, se on kekseliäs, mutta lähellä perinteistä suomifilmi-tyyliä. Siis kirjailija kansan mieleen. Kassakoneet alkavat oletettavasti kilkattaa. Kukaties elokuvantekijät kiinnostuvat ja sittenhän se on vientiä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen