Adam Kay: Kolme yövuoroa jouluun on, Nuoren lääkärin jouluiset päiväkirjat, Art House Kustannus 2020

Nuori lekuri virittelee

Joulukrempoista ympärileikkaukseen jeesusteipillä

Adam Kay: Kolme yövuoroa jouluun on, Art House kustannus, 2020

Johan on nuori lekuri ymmärtänyt raskaan työn vaativan jonkinmoista huumoria, ainakin lekurien kahvihuoneessa. Muutenhan lääkärien duuni on totisinta totta ja joskus ihan henkikulta potilaalla vaarassa.

No kirjan tekijäpä piti päiväkirjaa, ihan vain oman psyykkisen huollon vuoksi. Heti huomasin, kun kirjaa lueskelin, että tuommoinen työ ei ole niitä kivoimpia, varsinkaan joulun aikaan ja yövuorossa.

Itselläni on kokemusta, kun olin hoiturien lomittajana aina kesäajat ( ja tietysti yövuorossa juhannusviikon). Sehän oli kyllä ns. b-mielisairaala ja minä ns. lomittajavippari. Pojathan tulivat yövuoroni aikana rupattelemaan ja joskus niin maan tulen ahdistuneina. Sanoivat minulle, joka olin yksin osastolla, että ”ahistaa ahistaa”. No keksinhän minä ropit. Paras lääke oli kuunnella yön tunteina kärsivällisesti ja osallistua useiden vaikeisiin vaiheisiin.

Pitihän minun, valkotakkisen, sentään antaa apuakin. Ainut lääke, jota sain antaa olivat kalkkitabletit. Ja papparaiset kiittelivät:

Olet sie poika hyvä lääkäri. Ahistus lähti heti.”

Mutta asiaan. Lääkärin työssä tarvitaan joskus myös stressinhoitoa ja sanovat että lekureilla se keskenään lasketeltu huumori onkin raskaamman puoleista. Tämän kirjan sattumukset tietysti liittyvät sairaustapauksiin ja humoristisiinkin sellaisiin.

Eräs poika puristi piipittävää kännykkäänsä, kun oli juuri saanut sen joululahjaksi. Lääkäri ei hennonnut kieltää sairaalta kaverilta moista häiriköintiä.

Joku oli käyttänyt karkkitankoa dildona ja hiivasieni sai oudon, pilkukkaan muodon.

Mutta annetaanpa tohtorisedän itsensä puhua:

…”Ensiapupäivystykset ovat kiireisempiä kuin teurastamot marraskuussa, mistä on kiittäminen skumppapullonkorkkien aiheuttamia mustia silmiä, uunissa paahdettuja käsivarsia ja aivotärähdyksen saaneita silkohapsia, jotka ovat laskeneet alas portaita uuden Scalextric-autoratansa pahvilaatikolla. Puhumattakaan jouluvalosähköiskuista, hengitysteihin jumittuneista paistinpaloista tai kotitekoisista sormenpääamputaatioista huolimattoman porkkananleikkuun seurauksena”…

Hatunnosto ensiavun yövuorolekureille joulun aikaan.

Kertakaikkiaan. Voi halavattu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen