Agents ja Taisto Tammi

Agentseista Taisto Tammeen

Huippumusaa

Agents&Topi Sorsakoski, Valitut Palat , Agents& Jorma Kääriäinen, Valitut Palat, Tangolaulaja Taisto Tammi, Valitut Palat

Olen seurannut Agentsien taivalta lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Erityisesti yhtyeen johtajan ja soolokitaristi Esa Pulliaisen mahtavat kitarasoolot ja soittimen taiturimainen käsittely on luonut minulle käsitteen agents.

Topi Sorsakoski kuuluu Agentsin legendaarisiin solisteihin. Tällä levyllä ovat mukana mm. tyylikkäät Topin tulkinnat Salattu suru ja Kaksi kitaraa. Surujen kitara ( Johnny Guitar) kuuluu myös Sorsakosken brvuureihi, kuten myös Vihreät niityt. Kooste on tasapainoinen ja sitä kuunnellessa voi fiilistellä Agentsien kulta-aikaa.

Suomen ”elvikseksikin” tituleerattu Jorma Kääriäinen ehti tehdä ennen soolouralle lähtöään Agentsien kanssa tukun ikivihreiksi jääneitä tulkintoja. Näistä voi mainita mm. Kuolleet lehdet, Unohtumaton ilta, Moskovan valot, Sinä vain, jne…

Taisto Tammi ( Lundberg) ( 1945-1979) nousi lyhyeksi jääneen uransa aikana suomen kruunaamattomaksi tangokuninkaaksi. Tässä äänitteessä on suurin osa Tammen parhaista levytyksistä. Mieleen jäivät nuorella iällä etenkin Tango merellä. Myös Pettäjän tie, Siks oon mä suruinen, Kotkan ruusu, Illan viimeinen tango, jne. ovat muiden ohella suomalaisten kansallisia aarteita.

Otin nämä levyt auton hansikaslokeroon ja olen kuunnellut niitä mm. pohjoisen matkoilla, joiden aikana kaipaa kunnon nostalgista musiikkiseuraa.

Valituilta Paloilta on ilmestynyt myös viiden CD:n kooste Agentsien koko uralta. Siinä esiintyvät vierailevien tähtien lisäksi kaikki yhtyeen maineeseen nousseet laulusolistit. Agentsien musiikki kohoaa suomalaisen musiikin kärkikaartiin, yhtä hyvin legendaarisen orkesterin, mutta myös hyvien solistivalintojen ansiosta. Orkesterin nykyinen solisti Vesa Haaja on aikaisempien solistien ohella tehnyt myös soolouraa.

Jouko Varonen

 

 

 

 

Vastaa