Aivo Blum, Tuula Nuikka, Jaana Palanterä : Kissaeläimet, Nisäkkäät, Lector Kustannus Oy 2021

Kotikissasta kuninkaallisiin

Mainio kuvakirja lapsille ja muille

Nisäkkäät, Kissaeläimet, Lector Kustannus Oy, 2021

On se himputin hieno asia, kun tämmöisiä laadukkaita tietoteoksia julkaistaan lapsille. Ihan tässä kriitikkopappakin tuntee olevansa kuin konsanaan Afrikan safarilla.

Muistan opettaja-ajoiltani ( olin myös koulukirjastonhoitaja) miten lapset lukivat tai katselivat tämäntyyliset hiirenkorville.

Heillä oli tapana sanoa kun selasivat eläinkirjaa:

– Mie oisin tuo.

– Ja mie haluisin olla tuo.

Tämän kirjan tekstityskin on asiantuntevaa, puhumattakaan laadukkaasta kuvituksesta. Tietoiskujakin riittää, kuten:

Putoaako kissa aina jaloilleen. Kissan tassut. Ilves on ainoa Suomen luonnonvarainen kissaeläin. Jaguaari symbolina.

Hui kauhistus, enpä arvannutkaan mikä määrä kissaeläimiä mahtuu tähän teokseen. Kissaeläimillä kun sattuu olemaan useita eri sukuja ja lajeja ja kirja pyrkii kattavaan esitykseen näiden kaikkien suhteen.

Aikanaan kuvasin Ranuan eläinpuistossa emon vierottamaa ja lemmikiksi kesyyntynyttä Väinö-ilvestä. Tein jutunkin Väinöstä Yhtyneille Kuvalehdille. Myöhemmin kesy Väinö otettiin elokuvan sankariksi, jossa hänen ystävänsä, nuori poika ( Konsta Hietanen ) pelasti poloisen pahiksilta.

Itse tein joskus nuortenkirjan Tappajailves, jonka päähenkilö oli ilves ja kirjan näkökulma ilveksille positiivinen. Etelä – Amerikkalainen Virgilio Concalves löytyi taiturimaiseksi kuvittajaksi.

Mutta asiaan. Laatuteosta en kehu turhaan. Se on sekä tiedottava, että visuaalisena kokemuksena erinomainen. Jo luulisi kelpaavan nirsoimmankin lapsen luettavaksi.

Voi hyvänen aika ja kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen