Aku Ankka, Made in Finland, suomalaiskirjoittajien parhaat tarinat

Selkeää suomalaista akuankkaa

Jari Tervosta Leena Letolaiseen

Aku Ankka, suomalaiskirjoittajien parhaat tarinat, Sanoma Media Finland 2018

Johanna Sinisalo, Finlandia voittaja, keksi kertomuksen maailman suurimmasta pitsasta lomaillessaan Italiassa Gardajärvellä. Tarinassa Roope Ankka ja Kroisos Pennonen kilpailevat siitä, kumpi tekee suurimman pitsan. Siinä käytetään lopulta apuna jalkapallokenttää ja ystäväämme kuu-ukkoa. Melkoisen kekseliäs tarina, jonka on kuvittanut Maximino kunnianosoituksena mestari Carl Barksille.

Markku Parestskoi kirjoitti ja Tarmo- ja Topi Koivisto kuvittivat tarinan Kännykkäkultaa. Kuinka ollakaan, tämäkin tarina on kunnianosoitus Carl Barksille ja kertoo siitä, miten Roope Ankka saa idean käyttettyjen kännyköiden keräämisestä koska niissä on enemmän kultaa kuin konsanaan malmikivissä. Toteutus on upea niin kuviltaan kuin tarinaltaan.

J.Karjalaisen käsialaa on juttu Kokkikahakka, jossa irvaillan myös television ruokaohjelmille ja ruokakulttuurille. Kuvituksessa auttoivat monet henkilöt, mm. Miguel, joka sai lopputuloksen soimaan

Muina Aku-juttujen tekijöinä esiintyvät mm. Karita Tuominen, Laura Honkasalo, Ville Tietäväinen, Jari ja Kalle Tervo, Mauri Kunnas, Tarmo ja Topi Koivisto, sekä Anssi Kela. Kuvituksista vastasivat mm. Maximino, Rodriguez, Tarmo ja Topi Koivisto, Ferioli, Mauri Kunnas, Wande Gattino, Miguel, Ville Tietäväinen ja Kari Korhonen.

Tykkäsin erityisesti juttujen helppolukuisuudesta ja ilmavasta taitosta. Suomalaisilla käsikirjoittajilla on myös tapana käyttää jutuissaan supisuomalaista verbalistiikkaa, julkkisten nimiä, osallistumista mm. luonnonsuojeluun ja ajankohtaisiin teemoihin. Ehkä Aku Ankka-kirjatkin saisivat paremmin kassakoneet kilkattamaan, jos teksti ja kuvat olisivat suuria ja selkeitä. Vanhemmalle väelle, nämä toisivat mahdollisuuden tutustua Aku Ankan ja kumppaneiden seikkailuihin ilman suurennuslasia, ”niin kuin silloin ennen”. Itsekin luin jokaisen jutun ja nautin niistä. Mukaan mahtuu myös suomalaisten tekijöiden haastatteluja. Ehdottomasti tärkeä kirja Aku Ankka kirjojen ja – lehtien ystäville.

Jouko Varonen