Aku Ankka, Näköispainos vuosikerrasta 1977, osat I ja II, Sanoma Media Finland

Hannu Hanhen kyydistä merihätään

Varma tapa saada itsensä iloiseksi

Aku Ankka, näköispainos vuosikerrasta 1977, osat I ja II Sanoma Media Finland

70-luvun Aku-tarinoissa on monia hyviä puolia ja opetuksia. Kas kun iki-itara Roopekin opettaa lapsille säästämisen taitoja. Kädestä suuhun elävä nykyväki saa ohjeita elämäntapamuutoksiin, ainakin rivien välissä. No, entäs Hannu Hanhi. Hän on samaa maata kuin ruotsalaiset urheilijat, leuhka ja aina onnettaren suosikki. Mutta Akupa on, niin sanoakseni, perisuomalainen jäärä, jonka on käytävä vaikeudet läpi kantapään kautta. Onnenkantamoisia hänelle harvoin riittää, mutta sitäkin makoisampia.

Kun Hannu ja Aku osallistuvat kilpailuun, jossa on palkintona hieno urheiluauto, näyttää homma jo Hannulle taputellulta. Mutta on Akullakin sanansa sanottavana. Ainakin iki-ihana Iines näyttää joskus vihreää valoa myös epäonnensoturi Akulle.

Iso Paha – hukka opettaa tapansa mukaan turhaan koiruuksia Pikku Hukalle. Nyt tehdään hirviansaa, johon kuitenkin putoaa lopulta vanttera ja vihainen karhu. Pikku Hukkakin vetäisee ansanarusta väärällä hetkellä, ja kohta killuu narun jatkona isukki. Onneksi loppuidylli on paikallaan ja sehän on lapsille mieleen.

Sudenpennut etsivät isoa ja harvinaista sinisientä. Tietysti Aku sählää mukana. Kun keitokseen lisätään vielä vihainen karhu, jonka sudenpennut lepyttävät tuotapikaa ystäväkseen ja pahis-linnankundi, joka lopulta sidotaan partiolaisten takuuvarmoilla solmuilla lepositeisiin, on taas oltu luonnon helmassa ja nautittu kivasta seikkailusta.

Että mitä. Nämä 70-luvun positiiviset Aku-jutut ovat niitä, joita kannoin aina lehtenä pikkuveljelleni opiskelukaupungista. Pitihän sitä viikonloppuna käydä kotoa muonavahvistusta ja tuottaa iloa kotiväelle. Ankkalinnan porukka pesee monet kevyemmät nyky-yritykset mennen tullen. Niissä on Disney taikaa ja luovuutta, sekä klassisten käsikirjoittajien ja piirtäjien mielikuvituksen lentoa. Loppuidylliin kuuluu, että pahikset joutuvat pulaan, ainakin toistaiseksi, sillä heitäkin tarvitaan antamaan särmää seuraaville Disney-jutuille.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen