Anja Penttilä, runoja, Olkoon Jumala korvakuulollaan

Elämänviisautta jokaisessa runossa

Kukkamummo jakaa helmiä

Anja Penttilä: Kukkamummon ajatuksia Olkoon Jumala korvakuulollaan, Muistumia, ajatuksia, elämän viisautta, Kustannus Bod-Books on Demand Kustannus 2021

Vahvaksi muuriksiko minua luullaan?

Hyökätään sieltä täältä.

Lentokone pilvenpiirtäjän romuttaa,

minä hapertunut muuri

hipaisusta hoipertelen.

Pölyä puistellen, täristen ja vapisten,

yritän pystyssä pysyä.”

Sehän on vähän silleen, että aukaisenpa Anjan kirjasta sivun minkä hyvänsä, niin siinä tämmöinen kriitikonrenttu pääsee kartalle” ja saa elämänoppia yllin kyllin.

Välillä Penttilä pistää mukaan myös riimittelyjä ystävilleen, juhlarunoja ja sitä rataa. Joskus hän on ahdistuksen alhossa ja toisen kerran humoristisella tuulella. Jokaisen omaishoitajan pitäisi saada tämä kirja luettavakseen. Tai jokaisen suomalaisen.

Näkyypä sivuilta, että omat vaikeudet ovat vain promillen tuhannesosan luokkaa jos otetaan kohderyhmäksi isompi otanta, vaikkapa Suomi.

Paalasmaan pidoista syntyy riimikronikka, uskonnollista eetosta viritellään mm. Joulua odotellessa (2009) runossa, pitkän avioliiton ajasta sopii kiitellä ja muistella menneitä ja ystävälle pistää runoilija runon.  Penttilä riimeilee myös laulun Suhmuran Santra sävelellä. Mutta kirjassa on toki huikeita mietteitä vapaallakin mitalla.

Kun puhutaan teemoista, paradoksista ja analyysista, niin jopa on runon taitajalla oiva ote myös nykyajan yksityiseen runontekoon ja runoja syntyy tietysti myös siitä suuresta probleemista, kun ikäihmistä aletaan katsella pää kallellaan, että mitäpä jos vähentäisit vauhtia.

Eräs kantava ajatus on kirjassa omaishoitajan työ, jossa joutuu näkemään ihmisten julmuuden. Omaishoitaja kun tekee parhaansa ja rakastaa hoidettavaansa, mutta muut kasaavat kivisäkkiä hänen kannettavakseen. Ikäänkuin uuvuttava arki koettelemuksineen ei riittäisi.

Että mitä. Anja Penttilän runosilmä on aina pettämätön. Riimirunoilijoita ei tietysti nykyisin arvosteta niinkuin vapaan runon taitajia. Mutta vapaankin mitan taitajan, Penttilän, runojen ja mietteiden arvo on siinä, että ne puhuttelevat lukijaa, antavat elämänvoimaa. Terapeuttinen aspekti tulee esille vahvana.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen

mde