Ankka seikkailee

Yksisarvisesta juovikkaaseen rubiiniin

Karl Barksin parhaita

Aku-viihdettä kaikille

Walt Disney: Aku Ankka yksisarvisen jäljillä, Sanoma Media Finland 2016

Carl Barks ( 1901-2000) kuuluu sarjakuvamaailman neroihin. Hän ei keksinyt Aku Ankkaa mutta keksi ankkojen asuinpaikan Ankkalinnan, Roope Ankan, Hannu Hanhen, Pelle Pelottoman, Karhukoplan, Milla Magian jne…

Tämänkertainen kooste alkaa nimitarinalla Yksisarvisen jäljillä. Roope Ankka omistaa kaiken muun lisäksi myös maailman suurimman eläintarhan. Mutta nyt Roopella on pulma, johon tarvitaan taas Akun apua, eikä tietysti ilman suurta rahatukkoa.

Olisi nimittäin matkustettava vuoristoisille seuduille jahtaamaan tarunomaista yksisarvista. Toki matkaan mahtuu monenmoista hankaluutta ja kuinka ollakaan, kun on suurista rahasummista kyse, on onnekas Hannu Hanhikin tietysti kiinnostunut asiasta.

Toisessa tarinassa, joka kietoutuu oudon punaisen hatun ympärille, joutuvat Mikki ja Hessu tekemisiin itsensä Mustan Pekan kanssa.

Yleensä Barks vie Akun veljenpoikineen mieluusti kaukaisille maille selvittämään mystisiä juttuja, joihin tietysti liittyy Roope Ankka, jolla on tapana sponsoroida Aku ja pojat mitä huimimpiin seikkailuihin.

Barks piirsi elämänsä aikana 6500 sivua sarjakuvia. Ja kun eläkevuodet koittivat, siirtyi mestari tekemään Ankka-aiheisia öljyvärimaalauksia, joista maksetaan nykyisin suuria summia, jos niitä lienee edes saatavissa.

Pidän Barksin sarjoissa siitä, että niissä on tietty positiivinen viritys ja se näkyy myös tarinoiden loppuhuipennuksissa. Kun nuorena poikana vaihdoin siskolta saamaani Ankka-vuosikertakirjaa Tex Willereihin ja Villi länsi-seikkailuvihkosiin, oli koulureppu usein täynnä kaikkea muuta kuin koulukirjoja. Mutta maalaispojan mielikuvitus tarvitsi virikkeekseen muutakin kuin ankarien opettajien karttakeppisulkeisia ja sota-ajan jälkeistä ankeaa kotioloa.

Jouko Varonen

Vastaa