Anna Ekberg: Uskottu nainen, Minerva Kustannus 2019

Rakkaustriangeli eskaloituu

Mielenkiintoinen trilleri tanskalaisparilta

Anna Ekberg: Uskottu nainen, Minerva 2019

Niinhän siinä usein käy, että nainen uhrautuu avioliitossa ja kun tulee vastamäkiä, tai parisuhde puuroutuu, mies jättää vaimon nallina kalliolle.

Asetelma tarjoaa tietysti myös oivallisen lähtöasetelman salanimisen tanskalaisparin trillerille. Kas kun vaimo ei ole jekutettavissa ilman seurauksia.

Kirja toki pureutuu myös syvällisemmin henkilöidensä sielunelämään ja taustoihin, joka on rikoskirjallisuuden laadun tae nykyään. Ennen riitti muutama sterotypia ja kassakone kilkatti.

Ennen avioliittoa naisella oli haaveita. Hänestä piti tulla kuuluisa: Hän tahtoi päästä konservatorioon, se oli hänen suunnitelmansa. Hän ei halunnut elää niin kuin äitinsä tai siskonsa. Se oli tavoite. Hän tiesi sen. Aivan kuten hän tiesi senkin, millä keinolla tavoite saavutetaan. Viululla. Musikaalisilla kyvyillä, joilla häntä oli syystä tai toisesta siunattu.”

Mutta voi voi. Parin poika sairastui leukemiaan ja äidistä tuli perhe-elämän orja, poikansa hoitaja. Viulunsoitot piti jättää sikseen. Ja siihen saumaan mies repsahti työpaikkarakkauteen. Oli siis syytä katkeruuteen. Jopa veriseen sellaiseen.

Kirjailijaparin edellinen teos, Salainen nainen, liikkui toisenlaisessa aihepiirissä. Siinä päähenkilö menetti muistinsa vaikka oli ollut kahden lapsen äiti. Ja eikös vain unohtunut menneisyys alkoi painaa päälle, kun  ovelle kolkutettiin kohtalokkaasti.

Tanskalaisbestselleristit ovat taitavia juonenpunojia ja psykologinen virittelykin on laatuluokkaa. Henkilöiden sisimpään pureudutaan. Nostan hattua semmoiselle taidolle.

En erityisesti diggaa rikoskirjallisuutta ja muita lukuromaanityyppisiä tekstejä. Ajan kuluksi kuitenkin aloitin tämän iltapäivällä ja nyt kun takakansi kolahti käteen on kello 4.15 aamuyöstä. Enkä kadu yhtään. Taidan lähteä nukkumaan, jos uni tulee silmään.

Jouko Varonen