Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus, Otava 2019

Anna-Leena Härkösen seksimietteitä

Kenraaliharjoitus on vapauttava kirja

Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus, Otava Kustannus 2019

Aikoja on vierähtänyt, jolloin ahmin nuoren Anna-Leenan Häräntappoasetta kuin hullu puuroa. Sen jälkeen kirjailijalta on tullut harvakseen luettavaa, joskus kolumneista koottuja teoksia, joskus enemmän mietittyjä vakavuuksia. Nyt on vuorossa tärkeä romaani, joka mm. vapauttaa naisia, sekä tietysti miehiä rennonpiin seksi- ja parisuhdekäsityksiin. Puhetta on myös suvun mustista salaisuuksista ja niiden varjelusta vaikka henkensä uhalla.

Jos on kirjailijan alkuvoima kärsinut kepeistä aikakauslehtikirjoitteluista, niin vielä on jäljellä räväkkää ja joskus humoristista, kuvia kaatavaa Anna-Leenaa. Siitä kohderyhmä, joka on laittanut kirjailijan syvälle sydämeensä, innostuu kerta toisensa jälkeen. Oletettavasti visat vinkuvat nytkin kirjakaupan joulumyynnissä.

Että mitä. Ihmisanalyysiakin Härköseltä löytyy ja nykymenon kritisointia. Hän kietaisee myös stereotypioita esille ihan tuosta noin, takuuvarmalla mielensäpahoittaja-maneerilla.

…Karo on hurahtaja. Homeopatia jäi aikaa sitten. Nyt on karppausvaihe. Kohta hän varmaan kääntyy karppaajasta vegaaniksi. Ei ideologisista syistä, vaan siksi että se on muotia. Hän on huijareitten tyypillistä kohderyhmää. ”…

Härköstä olen lukenut aina mieluusti. Hän on terve ajattelija nykyisessä keisarin uusia vaatteita suosivassa ajassamme, jossa haikaillaan kaiken sellaisen perään, jolla voi kehaista ystäville, että miepä se olen nyt ajan hermolla tässä ja tässä…

Totuus ennenkaikkea, myös nykyajan kimuranteiksi muodostuneissa seksisuhteissa. Kirjan teema liikkuu kyllä selkeästi myös lukijaystävällisissä asioissa, kuten usein etelän aurinkorannoilla ja vapautuvissa ihmissuhde-erikoisuuksissa.

Lienee elämänilon tuottaminen kaikkein tärkeintä, jos vaikka kuuluu seksuaalisiin vähemmistöihin. Siitä on pidettävä kiinni, ettei pääse turhautumaan ja hunningolle.

Jouko Varonen

SARV:n kriitikko