Anne Lukkarila: Ydinminä

Luovan kirjoittajan ABC

Mielenkiintoista personointia

Anne Lukkarila: Ydinminä

Lukkarila sanoo olevansa henkilö, joka ehkä ei voi elää ilman itsensä luovaa toteuttamista. Hän onkin tässä teoksessaan personoinut ihmistyypit omaperäisellä tavalla.

”Taitaja” on luova, kekseliäs ja kurottaa aina kohti uutta. ”Tarinoija”, johon kastiin laskin itseni kuuluvaksi, on humoristinen, joka pitää jutuillaan muut verbaalisti pihdeissään. Hänellä on pakonomainen tarve kertoa juttuja ja käyttää siten luovuuttaan.

”Avustaja” inspiroituu elämästä eikä tee itsestään numeroa. Mutta hän on myös tehokas ja käytännöllinen. ”Pappi” tykkää ylevistä tavoitteista. ”Soturi” menee vaikka läpi harmaan kiven ja puolustaa heikompia.

”Kuningas” erottuu joukosta ja hänessä on henkilökohtaista karismaa ja arvovaltaa. ”Tutkija” tarkkailee ihmisiä objektiivisesti.

Pidin kirjailijan tyylistä. Itse asiassa hän suuntautuu kirjoittajien opastamiseen ja näihin em. arkkityyppeihin tutustuminen auttaa jo kirjoittajaa tekemään henkilöitä käsikirjoitukseensa

Tuli vain mieleeni, että näiden perustyyppien lisäksi lienee lukuisa joukko variaatioita, jotka tarpeentullen reagoivat useamman arkkityypin tavoin. No kirjoittaja on tehnyt tämäntyyppisiä oppaita kokonaisen ”satsin”, joten kirjoittamista vakavasti harkitseva löytää kyllä tukea ja aineistoa kässärin laadintaan.

Mitä luovuus sitten lienee. No se on mielestäni semmoista, että arjessa löytyy ideoita, että ”alimmat happanevat”. Kirjailijat ja luovat taiteilijat ovat semmoisia. Itse asiassa he voivat luovuuksineen olla hankalia tavalliselle jöröttäjälle, joita Suomen kansasta on suurin osa. Luova henkilö saattaakin harmistua, kun ei pysty vetämään mukaansa semmoisia kahden sanan viestejä kirjoittavia henkilöitä. Itse asiassa luovat ihmiset koetaan helposti oudoiksi ja he jäävät yksin.

No hui hai. Mitäpä näistä. En vaihtaisi luovuutta ja verbaaleja kykyjä mykkäkouluun joka olisi melankolisille suomalaisille usein haluttu vaihtoehto. Siispä soittelemaan pikahaulta sukulaisia läpi, että saa näiltä tingattua muutaman sanan ja kerrottua heille juttuja.

Kiitos kirjasta ja kirjasarjasta.

Tämmöisiä tarvitaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen