Anni Hakala: Taidetenavat, Väriä, hauskuutta ja yhteisiä taidehetkiä elämään! Lector Kustannus

No nyt on tehty hyvä kirja

Virikkeitä lasten taidehetkiin

Anni Hakala: Taidetenavat, Lector Kustannus 2020

Kyllä sitä tuli opettaja-aikoina tehtyä kivistä viisipistepirkkoja, hinkattua väreillä syyslehtien kuvia paperille, painettua kuvia perunanpuolikkaaseen veistetyllä kirjasimella, jne…

Mutta että suolan ja sokerin kanssa tai muinaismultamaalausta, puhumattakaan ralliautojen jäljistä piirustuspaperille, tai värikkäistä suolajanoista, sitruuna-auringoista, mars-planeetan pinnasta partavaahdon avulla, aidoista ensijääkuvioista muovikelmua käyttäen, hämähäkeistä puhalluspilliä käytellen, jne…

Upea kirja, etten sanoisi. Tuon pitäisi kuulua jokaisen opettajan käsikirjastoon, etenkin jos kuvaamataidon tunteja on annettu pidettäväksi. Kyllä on Hakala varmaan kuulunut ala-asteen tai päiväkodin ideanikkareihin.

Taiteen tekemisen merkitys on lapselle suuri ja varsinkin jos äidillä tai isällä on mahdollisuus osallistua näihin ihmeellisiin hetkiin, kun piirustuslehtiöön voi loihtia mitä vain. Ja mikä tärkeää. Lasten taideteoksista parhaat kannattaa laittaa kauniisiin kehyksiin ja lasin alle. Kun lapsi näkee oman tekeleensä seinällä, niin siitäpä voi tulla elämänikäinen positiivinen muisto ja stimulaatio vaativampaankin taiteen harrastamiseen.

Nykyaika on hektistä. Vanhemmilla on tuskin muuta aikaa lapselleen kuin ruokailuhetki. Joillakin lapsen ruokailu koulussa jää ainoaksi kunnon ruokailuksi.

Niinpä korona-aika etätöineen on antanut tärkeän mahdollisuuden puuhastella kaikkea luovaa lasten kanssa. Tämä kirja on todella upea teos. Vanhemmilla on aina sen verran aikaa, että ottaa kunkin mallin mukaiset tarvikkeet esille keittiön kaapista ja kun on päästy alkuun niin hupsista ja voi hyvänen aika. Lapsi ja äiti/isä muuttuvat taikureiksi siinä silmänräpäyksessä ja luovat todella kauniita maalauksia.

Muistattehan ne kehykset lasien kera.

Sen lapsi muistaa vielä eläkeikäisenä.

Excellent ++

Kertakaikkiaan

Jouko Varonen

SARV:n jäsen