Anni Ihlberg: Ilonpilaaja, Tammi Kustannus 2021

Jospa nainen onkin poikanainen

Lokeroikaan vain pojat, minä pistän turpiin

Anni Ihlberg: Ilonpilaaja, Tammi Kustannus 2021

Tytöllä on sopeutumisvaikeuksia. Ilmiselvä ADHD jo nuoresta lähtien. Ja kun tulevat kouluvuodet, niin siinä sitä vasta laitetaan kaikki samaan muottiin. Tytön pitää olla tyttö, hiljainen hyväksyjä, vaikka mitä tapahtuisi.

Jos ajattelet omilla aivoilla, niin miehet tallovat sinut lattian rakoon. Naiseksi kasvetaan sitä varten, että ollaan nöyriä, eikä pullikoida miesten dominointia vastaan.

No tämä Lotta on aikamme peppipitkätossu. Nykyisin keksitään keinoja erityistapauksille. Opettajat antavat Lotalle oman piirtelyvihon, johon voi suhertaa vaikka tikku-ukkoja, jos muu ei miellytä. Siitäpä koulukaverit havahtuvat ja eristäminen, jota kyllä on ollut, saa oikein siivet.

Ja sitten, kun tulee teini-ikä, niin tämmöiset tytöt saavat semmoisen stereotyypin, että ne ovat niitä, joille poikien pitää näyttää kaapin paikka. Ehkä arvellaan, että tämmöistä ADHD:ta voisi napsauttaa helposti ja saada vähän kokemusta naisasioista ja kerrottavaa poikaporukoissa.

Tunnen kyllä tapauksia itsekin. Jotkut tytöt olivat addikteja miessuhteisiin. Heistä leviteltiin huhuja he antoivat itsekin aiheita siihen päin. Jopa ukkomies- lehtorit lähestyivät tämmöisiä ”helppoja tapauksia”, kukaties saivat saunaillan vieraaksi yksityisbileisiin.

…”Lotta kävelee opettajainhuoneen käytävälle ja joku huikkaa: – Hei kuule. Vararehtori pistää päänsä avonaisesta ovesta. Miltäs sun tuleva viikko näyttää. Tulisitko huomenna, ois varmaan vähän pidempi keikka tarjolla”…

Esikoiskirjailija on toisaalta osunut asian ytimeen, mitä tulee tyttöjen ja naisten esineellistämiseen, jos he eivät käyttäydy ”kunnolla”. Lottakin on abiristeilyllä jo menossa meren aaltoihin ahdistuksissaan.

Niin se on. Naiset eivät pääse miesten halveksunnasta, jos vähänkin pistävät hanttiin esineellistämiselle. Lotta pyristelee vastaan, mutta väärillä aseilla. Pitäisi olla viisas ja käsitellä sovinistisia miehiä heidän omilla heikkouksillaan.

Hyvä kirjahan tämä. Pistä Anni niille sovinisteille, jotka luulevat elettävän kivikaudessa, turnus kurkkuun. Sinussa on aineksia vaikka uudeksi minnacanthiksi.

Excellent+ pitää napsauttaa esikoiskirjailijalle opintovihkoon.

Kriitikonrenttu nimittäin on digannut erityistapauksia omissa elämänvaiheissaan. He ovat huisin rohkeita. Heidän on tulevaisuus. Heissä on haastetta tässä nynnyjen yhteiskunnassa. Mutta raatelijoita heillä riittää.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen