Anni Saukkola: Tabut, myytit ja terveys, WSOY Kustannus 2022

Älä usko mutu-tietoon

Virallisella sairaanhoidolla on hämäriä kilpailijoita

Anni Saukkola: Tabut, myytit ja terveys, WSOY Kustannus 2022

Niinpä sitä ennen kulki kupparien ammatikuntaan kuuluvia ja verenjuoksuttajia pitkin kyliä ja tämmöistä henkilöä kestittiin kuin piispaa pappilassa.

Joskus on uskottu semmoiseenkin, että kun menee viimeisenä toivonaan lahkolaisen ”kaatajan” luo, niin voi tulla yllätysparaneminen kunhan vain uskoo asiaan. Niilo Yli-Vainiolla lienee ollut tuhansia kiitollisia ”potilaita”.

Ja kas kummaa, pyörätuoliin turvautunut henkilö, kirmaili kohta kaatumisihmeen jälkeen pitkin pyhätön lattihoita ja karjahteli hallelujaata.

No, lääkäri Anni Saukkola on tehnyt seikkaperäistä työtä kirjassaan ja puuttuu mm. syyllistävään terveyspuheeseen, tahalliseen ja tahattomaan väärään tietoon, häpeään sairauksien hoidossa ja ilmituonnissa, mielenterveyden sektoriin sairaanhoidossa, terapiaan lääkkeen vaihtoehtona, sairaaseen syömiseen, seksuaaliterveyteen, jne jne…

Kirjahan oli täyttä rautaa. Pitää ihan siteerata kirjan tekijää:

…” Psykiatriset sairaudet on historian saatossa piilotettu ja hävitetty yhteiskunnasta. Mielisairaalat on historiassa sijoitettu keskelle metsää…psykiatriset potilaat hyötyvät siitä, että osastot on sijoitettu muun terveydenhuollon yhteyteen”…

Hyvä ja silmiä avaava kirja henkilölle, joka lukee päivittäin tietoja eri ruoka-aineiden vaarallisuudesta ja niin poispäin.

Lieneekö tuo kahvikaan niin vaarallista tai lihan syönti, puhumattakaan saunasta, josta on kyllä ollut vähemmän marinoita lehdistössä ( supisuomalainen tabu nääs ja sitä ei saa mollata).

Lopuksi muutamia vinkkejä arkitallaajalle mainion oppaan sivuilta:

– Älä syyllistä itseäsi läheisten ongelmista.

– Hae apua ja ota rohkeasti yhteyttä auttaviin tahoihin.

– Osoita huolesi, älä syyttele.

Mainio kirja. Lämpimät kiitokset koko kirjatiimille.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen