Anni Tannin joululaulut, Bells Publishing Oy

Sinivuorten yöstä Paimenten joululauluun

Arvokas teos joululaulujen ystäville

Juha Hakulinen- Vuokko ja Tuomo Kangas: Anni tannin joululaulut, Perinteisiä joululauluja pianosäestyksin, Bells Publishing Oy

Istuinpa marraskuun loppupuolella pianon ääreen soittelemaan näitä iki-ihania joululauluja. Huomasin piankin, että sointusäestys, joka minulle on tärkeä, on helposti toteutettavissa. Huolella karsitut soinnut mahdollistavat kotipianistille hyviä hetkiä joululaulujen parissa. Usein riittävät keskinkertaisetkin taidot. Selvitään jopa duuri, molli ja seiskasoinnuilla. Jos taas tekee mieli, kuten minulla, tarttua kitaraan ja lauleskella lauluja trubaduurihengessä, niin sekin onnistuu hyvin. Sointuihin voi lisäillä lisämausteita omien taitojensa mukaan.

Juha Hakulinen kertoi minulle, että hän on ollut hyvin läheisesti tekemisissä Sympaali Oy:n perustajien Tuomo ja Veikko Kankaan kanssa. Sympaali Oy on tuottanut jo 30 vuoden ajan Anni Tanni – äänitesarjan alla perinteisiä joululauluja. He toteuttavat lastenmusiikkia lasten ehdoilla – akustisin soittimin ja lasten laulamana, vastapainona lastenmusiikin viihteellistymiselle ja sähköisten soitinten yliedustukselle kaikessa musiikissa.

Pidin todella laulu- ja nuottikirjan tarjoamasta musiikkihetkestä. Liitin tietysti kokoelman kunniapaikalle pianonuottieni valikoimaan. Olen musiikkiin erikoistunut opettaja ja jotain tiedän musiikin tekemisestä ja esittämisestä. Tälle kirjalle annan jo rauhallisen ja jouluisen taittonsa ja upeasti sovitettujen joululaulujen vuoksi excellent + – arvosanan.

Kirjan yksinkertaistetuin sointumerkein varustettuun antiin kuuluvat mm. Saksalainen sävelmä Koska meillä on joulu, jonka on sovittanut Juha Hakulinen, Tonttujen jouluyö, Juha Hakulisen sovittamat Arvaas kuinka tonttu-ukko, Oi kuusipuu, Pukki ovella kolkuttaa, Paimenten joululaulu, Jouluilta, Tonttu, Varpunen jouluaamuna, Joulupuu on rakennettu, Tuikkikaa oi joulun tähtöset, Heinillä härkien kaukalon, Ken kuullut on laulua enkelien, jne…

Arvokas ja tärkeä teos, joka opettaa aloittelijoita myös sointusäestyksen saloihin ja joulumusiikin olemukseen.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)