Annina Holmberg: Riivattu ja siunattu, Kalle Holmbergin elämä ja teot, Siltala Kustannus 2022

Raudanluja ammattilainen ja värikäs ihminen

Kalle Holmberg oli monessa mukana

Annina Holmberg: Riivattu ja siunattu, Kalle Holmbergin elämä ja teot, Siltala Kustannus 2022

Kalle Holmberg ( 1939 – 2016) oli värikäs persoona. Hän opiskeli teatterikorkeakoulussa, toimi Ylioppilasteatterin johtajana, Helsingin Kaupunginteatterin ohjaajana, Suomen teatterikoulun rehtorina, Turun kaupunginteatterin ohjaajana, KOM -teatterin johtajana, jne…

Vierailuja tuli tehtyä ohjaajana Savonlinnan Oopperajuhlilla, Suomen kansallisoopperassa, Kansallisteatterissa, Pyynikin kesäteatterissa, Tampereen Työväen teatterissa, Tukholman kaupunginteatterissa, Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa, Norjan kansallisteatterissa, Budapestissa, jne…

Tytär Annina Holmberg on ansioitunut kirjailija ja elämänkerturi, ym… Hän kirjoitti äidistään kiittävää palautetta saaneen elämänkertakirjan, on myös esiintynyt monissa kirjallisuuteen liittyvissä tehtävissä, mm. lasten- ja nuortenkirjailijana.

Tämä elämänkertakirja on suoraansanoen luettava. Niinpä nytkin ovat taidekriitikolla menossa jo aamun tunnit. Kirjailija limittää tekstiinsä kulttuurivaikuttajia ja Kalle Hombergin aikalaisia, eikä pelkää julkaista anekdoottejakaan, joita kohuohjaajan elämässä riittää.

Holmberg kuoli leukemiaan Terhokodissa ja hänen ikimuistoiset ohjauksensa muistetaan suomalaisen teatteritaiteen historiassa.

Annina Holmbergin kirjaa täytyy siteerata ilman muuta:

– Kalle oli henkinen ihminen, jopa niin, että tulee usein uniin.´Me väännetään niissä Shakespearea ja hän kutsuu minua Marokon kauhuksi. Kun Kallesta puhutaan näyttelijöiden keskuudessa, niin hän on aina ykkönen. Niin se vaan on. ( Pauli Poranen )

Pidin kirjasta, joka on toki kirjoitettu tietyllä pieteetillä, mutta riittävän raisusti ja vivahteikkaasti. Tyttären kirja isästään on Holmbergin arvoinen monumentti.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen