Annoskateus, Kasmir, WSOY-kustannus

Näytät metsurilta, laulat kuin homo

Kasimirin mietteitä

Kasmir: Annoskateus, WSOY 2018

Kasmir on aito, perisuomalainen nuorimies: hoitamaton metsurinparta ja pukeutuminen, no jaa…

Piti ihan kuunnella Kasmirin lauluja, kun aloin tehdä tätä juttua. Kasmir nousi mediajulkisuuteen Vadelmavene – biisillään, ja sai todella turpiinsa Axl Smith – kohun jälkeen. Toki hänellä on muitakin meriittejä, kuten kokkina ja rap-artistina. Kirjassa on tosi hyviä ruokavinkkejä ja kivoja tekstejä Kasmirin elämäntaipaleelta. Nuorisomusiikkihan veti miehen mukaansa ja kultalevyjäkin tuli emmoista puhumattakaan. Kasmirista alkoivatkin musiikin tuottajat käyttää määrettä: Karhunnäköinen mies, joka kuulostaa enkeliltä.

Olen tykännyt aina artistien elämänkertakirjoista. Tässä lukijaystävälliseksi taitetussa kirjassa elämänkertaa on vähänlaisesti, saavutuksia, mietteitä ja psyykkausta sitäkin enemmän. Kirja tarjoaa taiteellisia kuvia ja mukavia, jopa aforistisiksi kiteytyviä runollisia mietteitä:

– Tällaista keikkaan valmistautuminen juuri on. Piruntarkkaa tasapainoilua oikean mielentilan saavuttamiseksi.

– Se tunne, kun tulee ikävä sitä ihmistä, jota katsot silmiin.

– Lopulta sitä haluaa vain kiittää toista siitä, että se on tehnyt susta sellaisen kuin sä oot.

Kaikista kirjoista oppii jotakin, etenkin taiteilijoiden elämästä kertovista. Kasmir on koulunsa käynyt niin kokkina, muusikkona kuin elämäntaidossa. Siinäpä sitä oppimista lukijalle, joka etsii usein kirjasta tietä faninsa sisimpään.

Itselläni on vaikeuksia kuulla edes sanoja rap-artistien lauluista, saati sitten ymmärtää heidän hakkaavaa musiikkiaan. Mutta kymmenettuhannet nuoret kuuntelijat oletettavasti eivät jonota Kasmirin keikoille turhan takia. Lasten suusta se totuus kuullaan.

Jospa vaikka vanhat iskelmäluritukset häviävät räppäreille mm. ilmaisun syvyydessä ja aitoudessa. Ruuan päälle ymmärrän, ja Kasmir näyttää olevan silläkin alalla todellinen velho.

Jouko Varonen