Antin ambulanssi, Paulin paloauto, Matin matkailuauto

Ambulanssista matkailuautoon

Tietoa pienimmille

Matin matkailuauto, Aurinko-kustannus 2017

Antin ambulanssi, Aurinko-kustannus 2017

Paulin paloauto, Aurinko-kustannus 2017

Olet ehkä joskus nähnyt sen,

Paulin paloauton punaisen:

pitkä letku, tikkaat katolla,

sireenissä ääni raikuva.

Aina valmiina on lähtemään,

palopaikkaa kohti kiitämään.”

Paloautokirjassa kerrotaan siitä miten hälytys tulee. Pauli liukuu tankoa pitkin alas ja hyppää ketterästi autoonsa.

Joskus kävin oppilaiden kanssa palolaitoksella ja lapset saivat tutustua palomiesten ajanviettoon. Heillä on jopa kuntosali, jossa voi käydä, kun aikaa on. Ja tietysti lapset saivat liukua tankoa myöten alas.

Tämä kirja esittelee pienimmille jopa pelastustilanteen, miten henkilö haetaan tikkaiden avulla turvaan palavasta talosta. Ja tietysti siinä muistutetaan, kuten myös ambulanssi-kirjassa, että liikenteessä on annettava tilaa hälytysajoneuvoille, jotka saattavat ajaa jopa punaista päin.

Ambulanssi-kirjassa on myös mukana todellinen tilanne onnettomuustapauksesta, kun poika putoaa keinusta ja jalka murtuu. Äiti otetaan mukaan matkalle kohti sairaalaa, joka tietysti on pienen lapsen kannalta tärkeä turvatekijä.

Matkailuauto-kirjassa taas tutustutaan merellisiin maisemiin ja todetaan mm. se, että matkailuautossa luonnosta kuuluvat äänet, kuten meren kohina, tekevät unesta makoisan. Makoisaa on myös ruoka, jota ei tarvitse valmistaa nuotiolla, vaan auton keittiössä.

Kirjasarja on hyvä ja tiedottava pienille lapsille. Tietoa ei ole pukattu teoksiin liikaa, vaan juuri sopivasti ja havainnollisesti. Erityiskiitos oivallisista runoriimityksistä, joilla tekstipuoli on hoidettu luonnikkaasti.

Jouko Varonen