Antti Ruuskanen/Leena Lehtolainen: Rätingin paikka, Tammi Kustannus

Savonmuan sutki kepinviskoja

Eämänkertakirja urheilumiesten mieleen

Leena Lehtolainen/Antti Ruuskanen: Rätingin paikka, Tammi Kustannus 2022

Kiviähän ne heittelivät järveen ennen tulevat arvokisaedustajat lapsena ja nuorena. Mutta Anttipa heitteli pesäpalloa ihan palkintoihin asti.

Antilla oli uransa lopussa jo EM-kultaa ja -pronssia ja olympiahopeaa, vain muutamia keihäsmenestyksiä mainitakseni. Viisi valmentajaakin yritti vuorotellen parastaan, eikä vain yrittänyt vaan nostivat Ruuskasen maailmantähtien joukkoon.

No dekkarikirjailija Lehtolainen, joka on tottunut luovempaan sanankäyttöön, luottaa mestarin itsensä verbaliin lahjakuuteen ja tekee selkoa aina Antin lapsuudesta kohti suurempia haasteita. Yli satatuhatta kilpailuheittoa kertyi gurun tilille ja tietysti bodiumilla oltiin kerta toisensa jälkeen.

Antti itse itse tilittää mm. näin:

– En lähtenyt viimeiseen kauteen sillä ajatuksella, että rahastan – monet sanoivat, että Ruuskanen rahastaa – vaan halusin menestyä ja uskoin pystyväni siihen. En olisi lähtenyt tähän, jos en olisi uskonut, että pystyn heittämään kasivitosia. Minun luonne ei anna rahastaa mistään!

Hyvä kirja ja paikoin särmääkin löytyy keihäshirmun elämästä, jopa nuorten urheilijoiden siirtymistä välillä viihteen puolelle. Lisäksi urheiluporukoissa eli huumori ja ”kämmejä” tehtiin tuon tuostakin toisilleen, jopa pomoportaalle. Mutta kukapa sitä nyt niin vähistä suuttuisi.

Elämänkertagenre on noussut humisten lukijaluvuissa ja onnistuneessa kannessa virnuileva keihäsmestari saa ostopäätöksen syntymään ilman enenpiä miettimisiä. Sanovat että myyvä kansi merkitsee ainakin 40% ostopäätöksistä. Tämän kirjan kansi on semmoinen.

Luin kirjaa päivän ja tuttuja asioita kohtasin Antin urheiluhistoriassa. Oli myös hallitusti sisäpiiritietoa, joka tietysti kiinnosti lukijaa.

Kiitosta kiitosta vain Antille ja kuululle kirjurille. Kuvamateriaalikin oli mainiota.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen