Antti Salo: Eläinkansa touhuissansa, Etelässä ollaan tässä, Farmin väen täällä näen, Lector Kustannus

Röhkölästä ammulaan ja kilpparilasta puumalaan Tosi hauskoja eläinkirjoja pienimmille

Antti Salo: Eläinkansa touhuissansa, Lector Kustannus 2020 Antti Salo: Etelässä ollaan tässä, Lector Kustannus 2020 Antti Salo: Farmin väen täällä näen, Lector Kustannus 2020

No jopas nyt jotakin ja pier pier. Sikapossuja, vuohia, lampaita, tilhiä, kanoja, ankkoja, ammuu-lehmiä, huhuu-pöllöjä, kur kur kurkia, juoruilevia papukaijoja, jännittäviä puumia ja jos vaikka mitä.

Riimit, jotka on painettu tosi lukijaystävällisellä fontilla, ovat joskus nasevia, melkein nerokkaita ja toisen kerran kliseisempiä, kiireen siivittämiä:

– Höyhensaarten väritäplää lude unissansa räplää.

– On lääkäri, se muurahainen, erään särjen sukulainen.

– Yöllä valistaa perhosta, hauki enkelikerhosta.

– Myös pääsky nauttii auringosta, se ei myy, ja se ei osta.

Niin se vain on, että supi suomalaisella esim. lintutuntemus rajoittuu usein siihen, että ”olikos tuo harakka vai varis”. Naakka on jo liian kova sana ja valkoselkätikka ihan tosi jäykkä kysymys.

Hyviä ja tiedottavia kirjoja lapsille, tai aikuisille myös. Noita kuvia katselee mieluusti. Antti Salo näyttää heittelevän riimejä ihan vasemmalla kädellä ja nopsasti, mutta kun tarkemmin ajattelee, ne ovat varsin lapsenmielisiä ja personoivat usein kivasti eläimiä, jotka muuten jäisivät hiljaisiksi todistajiksi. Tekstit stimuloivat lasta luovuuteen ja se ei ole ihan vähän se.

Näitä kannattaa lapsille näyttää ja varmaan riimit aiheuttavat päänvaivaa isälle ja äidille, kun lapsi kysyy kirkkaasti silmiin katsoen vastausta esim. kysymyksiin:

– Voiko se huuhkaja nauraa?

– Käyvätkö myyrät kauneussalongissa?

– Voiko kurjelta saada apua tuskaan?

No isä tai äiti voi turvautua vaikka lausahdukseen:

– Kas, lapseni, kaikki on suhteellista ja mahdollista mielikuvitusmaailmoissa.

Hyödyllisiä ja hauskoja kirjoja.

Suosittelen.

Kuvista excellent ++

Jouko Varonen

SARV:n jäsen