Antti Tuisku: Menesty!, Näin löydät itsesi ja voit hyvin, WSOY Kustannus 2021

Kaupan kassalta elämäntaidon guruksi

Seiso omilla jaloillasi

Antti Tuisku Menesty! Näin löydät itsesi ja voit hyvin, WSOY Kustannus 2021

…”Olen vuosien saatossa ravannut terapiassa ja itkenyt yksittäisiä sydänsuruja ja sitä, etten ole esimerkiksi saanut vastarakkautta joltain tietyltä ihmiseltä. Olen ihastunut tulisesti, ja vaikka olen mielestäni ollut oma karismaattinen itseni, huutoni on hävinnyt vaimeina kaikuina jonnekin, vailla toisen osapuolen kiinnostusta…perustin identiteettini pitkälti muiden hyväksynnän varaan”…

Niinhän se on, että jossakin elämänvaiheessa ollaan niin kiinni idoleista ja haavekuvista. Itsekin arvelin koululaisena, kun minulla oli vastaostettu karkkilaatikko kädessä, että nyt sitä tämä poika sai kavereita. Mutta mitäpä tapahtui, sain ”kavereilta” lättyyni heti kun karkit loppuivat. Vasta seitenkymppisenä olen alkanut oppia että miehen on opittava ennemmin tai myöhemmin laittamaan kova kovaa vastaan.

Kun on itsetuntoa, sinulla on annettavaa muille ja kohtapa sinusta etsivät tukea myös entiset vihamiehet. Tuiskun Antti, entinen Lapin pikkukaupan kassapoika, läksi etelään tekemään uraa ja täytyypä sanoa, että hänen antamansa elämänohjeet olisi tärkeä lukea niin nynnyjen, kuin vaikkapa omaa uraa haikailevien.

Tuiskun omaelämänkerrallinen elämäntapaopas poikkeaa aika tavalla tavanomaisista julkkiselämänkerroista. Niiden kaava kun on valitettavan usein, että lapsilahjakkuus pääsee laulamaan perhejuhliin, perustaa sitten bändin ja haaveilee menestyksestä, jos hyvin käy, tekaisee hittibiisin ja pääsee suomalaisten sydämiin, rahaa tulee ikkunoista ja ovista.

Sitten tulee raskas keikkaelämä ja kunkku alkoholi sekä keisari pilvi tai vahvemmat, ja lopuksi Suomen kansa lukee iltalehdistä tai viikkolehdistä joka toisen artistin ja julkkiksen kohujutun, malliin ” Hän oli paras kaverini”, tai, että ”soitin hänelle vain vähän ennen ikävää tapahtumaa”.

Mutta nyt höpöttelen joutavia. Kyllähän se Tuisku tuntuu viettäneen iloista elämää, mutta vieläpä on pää pysynyt pystyssä kun itsetuntoa mitataan. Tämmöinen genre, jossa yhdistyvät elämänkertakirja ja elämäntapaopas on hedelmällisempi kuin ”normaalit” hymistelyt tai anekdooteilla rehvastelut.

Kiitos Antti. Pidän peukkua pystyssä sulle.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen