Antto Terras, Viro, Into-kustannus 2020

Terras tykittää kivasti

Viron ”asiantuntijan” ilotulitus

Antto Terras: Viro, ( sensuroimaton), Into Kustannus 2020

Tämä teos syntyi täysin vahingossa, kuten suuret ja merkitykselliset hankkeet aina syntyvät. Haluankin jo tässä vaiheessa lausua vilpittömän kiitokseni tulevasta tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuudesta ja sitä seuranneesta voitosta”,….

Jopas nyt jotakin. Viron tuntijan kirpeänhauska ”matkaopas” hakkaa kevyesti monet puisevat yritykset perehdyttää suomalaiset ystävämaamme monimuotoiseen ilmeeseen. Samalla nakutetaan hauskaa analyysia Suomesta, jota virolaiset pitävät yhä paratiisina. Eldorado häilyy pienen merimatkan takana. Suomesta saapuu nykyisin sekalaista porukkaa hakemaan kaljalastia tai muuta kivaa pilkkahintaan.

Terraksen kirjaa aloitin lukemaan illalla ja nousin jo aamuneljältä jatkamaan. Ihan oli sama tunne kuin olisin nukkumaan mennessä jättänyt juhlamokkaa pannuun ja se pitänyt hereillä koko yön.

Mutta asiaan. Lukiessa tulivat mieleen vaikkapa taannoisen humoristin Gerald W. Kussin matkakirjat Suomesta. Nekin ahmaisin ihan yhtenä suupalana niin kuin anoppi-ruustinnan tukevat piimäkakkusiivut. Humoristi nimittäin löytää tekstiinsä tosi napakoita ironiapiikkejä. Niin on myös Terrasin laita.

– Viro on edelleen monille kakkosluokan maa.

– Viron kansantalous nojaa monilta osin siihen, että Suomesta saavutaan kelillä kuin kelillä.

– Paras syy lähteä Viroon onkin se, että maa on niin erilainen. Vähän outo, hullu ja sopivasti arvaamaton.

Terras käsittelee omintakeiseen tapaansa Viron turistinähtävyydet ja suomalaisia kiinnostavat asiat. Kun analysoi retvakasti ja huumorilla, niin siinäpä sitä tulee katajaisen kansan suosiota. Kyllä Terras asiansa osaa. Tuumii, että Tallinkin laivalla tuhansittain matkustajia kusi pariinkin otteeseen housuunsa, kun hänet oli tilattu viihdyttäjäksi. Ja palkkioksi tuli porttikielto laivalle.

Nyt olisi kriikolla pakollisen loppumoitteen paikka. No latasempa suoraan. Pidä halavatun Antto suusi vähän soukemmalla. Joku voi vaikka vetää viruvalgeensa väärään kurkkuun.

Et siltappaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen