Apila muuttaa

Sofian vieras

Kun ystävä muuttuu hankalaksi

Disney: Sofia ensimmäinen, Apila muuttaa,

Sanoma Media Finland, 2017

Prinsessa Sofialla on pulma. Pupu, jonka hän otti omaksi lemmikikseen käyttäytyy siivottomasti ja kuorsaakin yöllä. Lisäksi pupu maala kuvan Sofiasta ja sotkee prinsessan huoneen. Mitta alkaa olla täysi, kun kuuluisa taidemaalari tulee maalaamaan kuvaa Sofiasta ja pupu saa päähänsä kutsua metsän väen juhlimaan kanssaan. Sekasotkuhan siitä tulee ja Sofia saa lintuystävältään vinkin, että pupulle on tehtävä säännöt. Mitäs muuta kuin huone kuntoon ja pupu tiehensä. Tai ei nyt ihan. Pupu saa muuttaa pihalla olevaan koirankoppiin.

Sofia-sadut ovat ilahduttaneet lapsia jo kauan aikaa. Jopa niin, että niihin liitetyt oheismateriaalit: nuket, pyyhkeet, tyynyliinat, lakanat, ym. ovat tehneet kauppansa. Ei Sofian seikkailuissa ole moitteen sijaa. Niissä on se lämmin pohjavire, jota lapset tarvitsevat satuihinsa. Nykyisin ei enää tarjota lapsille väkivaltaisia satuja, kuten Jörö-jukka, jossa taidettiin leikata pitkäkyntiseltä pojalta sormet. Myös muut sadut ja Grimmin viritykset kuuluvat jo menneisyyteen. Nyt on tapana viehättää pieniä tyttösiä rakkauden ja ystävyyden säännöillä.

Kun taidemaalari näkee pupun maalaaman kuvan Sofiasta, hän ihastuu ikihyviksi. Sofian ilmeessä on juuri sitä ystävyyden ja rakkauden vivahdetta, jota kuvassa tarvitaan. Sofiakin alkaa muistaa ystävänsä pupun, joka on ollut hänelle myös rakas, vaikka on tuottanut huolta. No pupu löytyy koirankopista ja tarina päättyy onnelliseen sovintoon. Sekä pupu, että Sofia päättävät parantaa tapansa.

Tällaisia lämpöisiä satuja pikku tytöt tarvitsevat, vaikka ne joskus muovaavat tytöistä pieniä prinsessoja. Ei puhettakaan, että nykytytöt leikkisivät autoilla ja muilla poikien leluilla.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa