Arja Havakka: Sinne ainiaaksi jään, Valitut Palat Kustannus 2022

Pitkän linjan mestarimuusikko

Lokki ja Havakka hurmasivat kansan

Arja Havakka: Sinne ainiaaksi jään, 2CD, Valitut Palat Kustannus 2022

Arja Havakka oli jo lapsilaulajana omaa luokkaansa. Juhlissa kuultiin tulevaa mestaria, jonka lapsenäänikin viehätti kansaa. Sitten tuli tuttu vaihe, eli rivimuusikon elämä yhtyeessä. Mutta varttuneella iällä tärähti laulu ”Lokki” suomalaisten melankoliseen tajuntaan, ja samalla sinne kiinnittyi myös Arja.

Olen kuunnellut tätä boksia illalla, ennen unen tuloa. Se kyllä puree minun mentaliteettiini. Ja lisäksi Arjan ääni on uniikki ja sitä ei voi plagioida. Myös laulujen verbalistiikka vaatii huolellista kuuntelua.

Varttuneessa iässä valtakunnalliseksi mestariksi ponnahtanut Havakka on tässäkin kahden levyn kokoelmassa tehnyt myös omia tulkintoja iki-ihanista lauluista, joita moni on ottanut ohjelmistoonsa.

On kulttuuriteko julkaista tämmöinen kokoelma Havakan parhaita. Laulujen kuunteluun ei väsy. Esimerkiksi tuulen ääni sanoituksessa soi Havakan artikuloinnissa mahtavasti.

Omassa läppärissäni tuossa vieressä soi tietysti Havakan parhaimmisto. Hänen äänenvärinsä tekee laulusta hienoa taidetta. Kas kun mukana on usein surumielinen sointi.

Suomalaisten geenneihin tämä on siirtynyt ties miten kaukaa.

Että mitä.

Helmiähän Arjan taideteokset ovat ja hän on vielä ikävuosista huolimatta voimansa tunnossa ja jatkaa reippaana keikkapaikoilla ympäri Suomen. Havakan juuret ovat Lappeenrannasta ja Imatralta, mutta nykyisin taitaa vaikuttaa Helsingin laulumailla ja matkustelee aina Lappia myöten.

Itse usein samaistan Havakan Souvarien runollisuuteen ja musiikin sointiin. Lokki-laulusta, joka oli Arjan uran kulmakivi, on tehty useita versioita, mutta kansa vaatii Havakkaa. Kyselivät nuorelta Arjalta että milloinka sun lauluja tulee levylle. Mutta Arjapa tykkäsi keikkailusta enemmän kuin studioista.

Kiitos Arja Havakka.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen.