Arkadianmäen kirstunvartija, Tammi-kustannus

Anektdootteja ja suoraa puhetta

Pertti J. Rosila muistelee

Pertti J. Rosila: Arkadianmäen kirstunvartija, Tammi 2018

Rosila toimi eduskunnan tilitoimiston puolella 30 vuotta ja oli siis vaikuttamassa kansanedustajien rahankäyttöön.  Niinpä päiväkirja karttui tarkkakuuloiselle miehelle niin rötöksistä kuin huvittavista anekdooteista. Rosilan tyyli onkin rehellistä jutustelua, jossa vääryydet sanotaan niin kuin ne ovat. Jo Rosilan itsensä valinta oli poliittinen nimitys, joita hän ei oikein hyväksynyt. Myöhemmin ne tosin suhmuroitiin erinimisiksi. Herroilla kun on taipumus keksiä uusia ilmaisuja entisille käytännöille, jos ne käyvät lainvastaisiksi.

Rosila pistää piikin myös Elisabeth Rehnille kampajamaksujen suunnasta. Ennen Rosilaa matkat maksettiin veronmaksajien piikistä, mutta toisella kertaa oli Elisabetin tyyminen omaan luottokorttiin.

Kirja on lyhytajoinen ja kursailematon. Joskus jutellaan kahviossa niitä näitä” ja Rosilan kynä sauhuaa iltapuhteessa päiväkirjan lehdille. Usein hän joutuu itse sanomaan eioota, kun pitää hillitä vaikka edustukuluja.

Smp:ssä merkittävään asemaan ehtinyt Kari Bärlund saa Rosilalta Rötösherran tittelin. Eduskunnan kerhot lopetettiin kun urheilukerhon rahastonhoitaja kävi kerhon rahoilla Thaimaassa. Virolainen oli kaatamassa kansanedustajien palkkiouudistusta ja sehän tietysti herätti närää, jopa toimenpiteitä.

Suti Aittoniemen tie päätyi suuresta suosiosta murskatappioon, mikä lienee ollut monen muunkin ”kansansuosikin” kohtalo. Eduskuntatalon kylpyläosaston todettiin olevan vaarana siveellisyydelle. Jopa uimapuvut jouduttiin hankkimaan edustajille eduskunnan varoilla.

Kevyeen, mutta pisteliääseen sävyyn kirjoitetut ”päiväkirjat” herättävät huvitusta, joskin moni juttu on tullut jo esille mediassa. Luulisin kuitenkin, että tällainen kirja herättää enemmän kansan kiinnostusta kuin kuivat poliittiset elämänkerrat, jotka ovat täynnä läpeensä juonikasta ja moneen kertaan märehdittyä poliittista löpinää. Niinpä Rosilan kustannussopimuskin sai alkunsa iltalehden estottomasta haastattelusta. Näytti siltä, että miehellä taitaa olla kerrottavanaan mielenkiintoista populaara tarinaa.

Jouko Varonen